print

Kalkun

Kalkun er lyst og magert kjøtt uten stor egenkarakter. Stuffing og tilbehør vil dermed være avgjørende for valg av drikke til. Kalkun serveres både som varmrett og kaldrett.

Servert tradisjonelt med sviske-­/eplestuffing vil rødviner med middels til god fylde og god fruktkarakter være en god kombinasjon, for eksempel viner fra Sør-Rhône eller Barbera fra Piemonte. Sangiovese fra Toscana treffer godt. Mange foretrekker en lett og frisk Rioja eller en Ripasso. De alkoholfrie rødvinene har gjerne noe sødme, og vil også passe bra til en slik kalkunrett.

Kalkun er ikke lenger forbeholdt de store høytider. Vi finner kalkunkjøtt i disken året rundt, og produsentene har blitt flinkere til å tilrettelegge for at kalkun kan tilberedes enklere og mer tilpasset kundens behov. Det innebærer at kalkun inngår i en rekke ulike sammenhenger. Tilberedningsmåte og tilbehør vil dermed innvirke på vinvalget.

Kalkun servert som kaldrett, for eksempel som pålegg eller som ingrediens i salater, kan gjerne følges av hvitvin, for eksempel en lett og halvtørr Riesling fra Mosel.Tørre viner på på Silvaner, Grüner Veltliner eller Pinot Blanc passer også godt. De trenger ikke mye smak og fylde. 

En hvit burgunder eller lette, fruktige rødviner fra New Zealand, Beaujolais eller Piemonte vil  passe til varm kalkun. De nye Rioja-vinene på Tempranillo uten fatpreg og med moden fruktighet vil også passe.

Øl vil kunne være et godt alternativ til kalkun, gjerne med et godt lyst eller mellommørkt maltpreg. Et lagerøl eller et hveteøl vil passe godt til kald kalkun, mens litt mer fylde i en blonde eller bokkøl kan passe varm kalkun med søtlig tilbehør.