print

Klokkediagram

Klokkene brukes på de fleste varetyper i Vinmonopolet, unntatt brennevin. Klokkene beskriver de viktigste egenskapene ved munnfølelsen og grunnsmakene til produktet. De hjelper deg for eksempel å se hvor fyldig eller søt vinen er, og hvor friskt eller bittert ølet smaker.

Det svarte feltet angir hvor mye av egenskapen du smaker. Klokken ett er minst og tolv er mest. Klokkene beskriver egenskapene, og ikke kvaliteten til produktet.

Klokkeverdiene betyr det samme for alle varetypene. For eksempel er hvitvin, rødvin eller øl med fylde 9 omtrent like fyldige, og hvitvin og rosévin med friskhet 8 omtrent like friske.

FYLDE

Hvor stort og rikt smaker produktet? Konsentrasjonen av smaks- og aromastoffer, alkohol og eventuelt tannin bidrar til fylden. Få, om noen, av våre produkter har fylde 1. Vann har fylde 1, mens amerikansk chardonnay, rød bordeaux, portvin eller mørkt trappistøl kan ha fylde 9 eller høyere. Rødvin er normalt fyldigere enn hvitvin.

GARVESTOFFER

Hvor mye snerper rødvinen? Garvestoffer bidrar til vinens fasthet og gjør at munnen snerper seg. Garvestoffer er vinens naturlige antioksidanter og kommer fra druenes skall og steiner. Eikefat tilfører også vinen garvestoffer. Barbera er et eksempel på en drue som snerper lite, mens italiensk barolo eller fransk cahors og bordeaux er eksempler på faste rødviner som snerper mer.

FRISKHET

Hvor friskt smaker produktet? Eplesyre, vinsyre, melkesyre og eventuelt karbondioksid er de viktigste bidragene til friskheten i produktet. Friskhet bidrar til saftighet i munnen. Vin er en syrlig drikk og har sjelden friskhet lavere enn fem. Produkter med høy friskhet kan for eksempel være tysk Riesling, chablis, eller rød burgund.

SØDME

Hvor søtt smaker produktet? Sukker gir naturligvis sødme, men også alkohol og moden frukt gjør at produktet smaker søtere. En tørr vin har sødme 1 eller 2, en halvtørr ligger mellom klokken 4 og 7. Klokken angir ikke eksakt sukkerinnhold, men smak av sødme. Et produkt med klokke 1 kan derfor inneholde litt sukker fordi friskheten skjuler sødmen.

BITTERHET

Hvor bittert smaker ølet? Bitterheten kommer fra ølets humle. Bitterhet er en viktig smak i øl og gir det fasthet, selv om du kanskje forbinder bitterhet med noe negativt. India Pale Ale, Pale Ale og pilsner er eksempler på bitre øltyper.