Drikke til lutefisk
Lutefisk smaker aller mest av bacon, og det du putter i glasset bør ha mye å by på.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Lutefisken tåler en trøkk – både i tilbehøret og i glasset
Lutefisk smaker mest av bacon og litt av erter. Det gjør retten salt og litt søt. Selve fisken har en mild aroma, men det er allikevel en rustikk rett som fint takler sterke smaker både i tilbehøret og i glasset.
Bruker du mye søtt tilbehør som sennep, sirup og brunost, så har dette innvirkning på vinvalget. Velg da gjerne vin med litt sødme, eller en øl. Rådene under er tenkt til lutefisk med ertestuing, bacon og potet.
Hva er godt å drikke til lutefisk?
Velg drikke med mye smak av moden frukt eller lang lagring - og gjerne bobler.
Det er godt å drikke noe som bryter med den myke munnfølelsen til retten. Derfor er bobler et godt valg. Pass bare på å velge en vin som ikke er for veik. Det trengs nemlig litt kraft i vinene som drikkes til lutefisk. Den letteste måten å finne det på, er å velge viner med litt høyere kvalitet.
Velger du rødvin så er det et poeng å unngå vinene som er veldig ferske fordi aromaene her blir for ulike maten. Velg heller viner med moden og sødmefull fruktighet fra litt varmere klima, eller litt aldersutvikling.
Øl er en robust drikke som takler mye smak i retten. Så lenge du liker ølet, er det vanskelig å trå feil.
Drikketips
Musserende og perlende vin
- Champagne eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
- Sekt fra Østerrike eller Tyskland
- Pet Nat, perlende vin
Hvitvin
- Vin på druen grüner veltliner fra Østerrike
- Vin på druen silvaner, Tyskland eller Alsace
- Vin på druen chardonnay fra Jura, Frankrike. I stilen krydret og fruktig
Rødvin
- Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône
- Vin på druen pinot noir fra New Zealand eller California
- Vin på druen nocera fra Sicilia, Italia
Øl
- Pale ale
- Lyst juleøl
- Pils, lys lager
Brennevin
- Blank, urtepreget akevitt
Alkoholfritt
- Pils
- Lyst juleøl
- Musserende vin
Sist oppdatert: