Drikke til pizza

Pizza kan være tykk eller tynn, lang eller rund. Rød saus, hvit saus eller uten saus. Vi gir deg tips til drikken som passer til.

Flere pizzaer på et bord.
Foto: Stian Broch

Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kanskje bare to varianter; pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza margherita (tomat, basilikum og mozzarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer.

Oppskrift og tips til den perfekte pizzadeigen finner du her:

Les ogsåPolkokkens pizzadeig

Kokken Andreas Ingul som holder pizzadeig.

Generelle tips om hva som smaker godt til pizza

Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktige biroller. Generelt er enkle, fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt.

Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur til maten. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.

Italienerne drikker faktisk lyst øl til pizza, det er en tradisjon som har bakgrunn i at italienske pizzeriaer i etterkrigstiden kun fikk servere alkoholholdig drikke under 8 % alkohol.

Her er ti ulike toppinger med drikketips:

Pizza Margherita

Pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til Margherita

Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av grunnsmaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.

Rødvin: vin fra Valpolicella eller på druen barbera
Hvitvin: vin på druene grüner veltliner, pinot grigio, fiano eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med Salsiccia

Tomatbasert pizza med mozzarella, salsiccia (rå krydret pølse), chili og oregano.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med salsiccia

Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.

Rødvin: saftig rødvin på druene mondeuse fra Savoie eller gamay fra Beaujoulais
Hvitvin: vin på druene riesling fra Tyskland eller albariño fra Spania
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær 
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med spekeskinke og burrata

Pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med spekeskinke og burrata

Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.

Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel på druene barbera og dolcetto fra Piemonte eller nerello mascalese og frappato fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin har preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med n'duja

Pizza med tomatsaus, sterk chilipølse (n'duja) og mozzarella

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med n'duja

N'duja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia, denne pizzaen kalles også pizza alla calabrese. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.

Rødvin: en smaksrik rødvin på druen sangiovese er en klassiker. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på druene nero d’Avola, grenache eller cabernet franc som et alternativ
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, en chenin blanc eller greco di tufo med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

Pizza all'amatriciana

Pizza med tomat, guanciale, pecorino, chili og mozzarella

Bord med stekt pizza på en tallerken.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza amatriciana

Amatriciana er en klassisk pastarett fra Lazio, her som pizzavariant. Grunnsmakene salt og umami setter grunntonen. Salt guanciale er sprøtt og krydret innslag. Pepper og peccorino gir dybde til aromabildet, og det er en fin varme fra chilien.

Rødvin: Ung og fruktig vin på druen xynomavro fra Hellas eller Chianti classico fra Toscana
Hvitvin: Vin på druen riesling fra Alsace eller oransjevin på druen trebbiano med preg av tørket og utviklet frukt er godt sammen med salt og speket svinekjake.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

Les ogsåOppskrift på pasta amatriciana

Tallerken på rød- og hvitrutete duk med pasta amatriciana med tomatsaus og guanciale og revet ost.

Grønn vårpizza

Hvit pizza med spinat, asparges, ramsløk og hvit geitost.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til grønn vårpizza

Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.

Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende
Hvitvin: aromatisk vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire, falanghina fra Campania.
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: New England IPA, hveteøl

Tips! Du kan lage en puré av asparges, spinat og ramsløk og benytte den som saus.

Les ogsåDrikke til grønn asparges

Tallerken med grønn asparges.

Pizza med gresskar

Hvit pizza med gresskar, pinjekjerner, spinat, salvie, provolone og ricotta.

Bord med stekt pizza.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med gresskar

Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.

Hvitvin: vin på druen riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl

Høstpizza med sopp

Hvit pizza med steinsopp, provolone, pinjekjerner og oregano.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til hvit pizza med sopp

Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt.

Rødvin: moden rødvin på druene nebbiolo, sangiovese eller pinot noir. Benytt stilen utviklet og nyansert.
Bobler: champagne, cremant eller cap classique med tydelig autolysepreg
Hvitvin: utviklet hvitvin og oransjevin vil være spennende valg. Les mer om vinstilene for hvitvin

Les ogsåDrikke til sopp

Sopp som ligger opp ned i skogen.

Pizza med løyrom

Hvit pizza med løyrom eller lakserogn, rømme, dill, rødløk, potetchips og provolone.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med løyrom

Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Dype smaker som passer godt til fyldige drikker som smaker av annet enn bare fruktighet.

Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende 
Hvitvin: vin på druen chardonnay fra USA eller burgund, greco di tufo fra Campania 
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale

Pizza med sardiner

Tomatbasert pizza med sardiner, hvitløk og oliven

Bord med stekt pizza.
Foto: Stian Broch

Drikketips til pizza med sardiner

Sardiner er fete, smaksrike og salte. Sammen med oliven og hvitløk er dette smaker fra Middelhavet

Hvitvin: vin på druen alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale