Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet

Vekstsesongen

2014 fikk en god start på vekstsesongen. Det var godt og varmt vær under hele blomstringsperioden i juni, som er avgjørende for en rikelig avling. Deretter forsvant det gode og varme været og vi fikk et værskifte, i det minste for en periode. Selv om deler av juni og juli var preget av godt og varmt vær, var det regelmessige og til dels betydelige regnbyger over hele Loiredalen, fra vest til øst. Den høye fuktigheten resulterte i betydelig råtestress i vinmarkene og bøndene måtte støtt og stadig ut i vinmarkene for å forebygge råteangrep.

2014 krevde mye arbeid i vinmarkene i juni og særlig juli. Vanligvis er august en god og varm måned, men i august 2014 var det lite som tydet på at årgangen skulle bli god i Loiredalen; regn, vind, kaldt vær og begynnende råte ga lite håp om godt resultat i september/oktober. Men så kom en strålende varm og nedbørsfri 6-ukers periode i september og oktober og forvandlet en ordinær årgang til en meget god årgang for store deler av regionen. Den lange perioden med varmt og godt vær konsentrerte og modnet druene og avlingen var moden, ren og sykdomsfri da den ble plukket.

Geografiske variasjoner

Djevelen er imidlertid i detaljene, og går vi inn i de enkelte områdene i Loiredalen, er bildet noe mer variert.

Typisk for Loiredalen er at de ulike grønne druetypene modner på ulike tidspunkter. De tidligplukkede druene melon de bourgogne og sauvignon blanc gjorde det særlig fremragende i 2014. For chenin blanc og romorantin, som modner senere, er bildet mer variert. De tørre utgavene er likeledes fremragende, mens de seks ukene med fint og varmt vær ikke var tilstrekkelig for de søte vinene fra Vouvray og Montlouis. Noe bedre resultater har vi i Anjou og det finnes gode Quarts de Chaume, men generelt sett er 2014 ikke en stor årgang for søte viner. Cabernet franc og pinot noir nøt godt av den siste lange perioden med godt vær og leverte gode resultater.