Tilbake
Om ossBærekraftKlima og miljø

Slik velger du klimasmart på polet

Det viktigste klimagrepet du kan gjøre på polet er å velge produkter på lettere emballasje av glass, papp, aluminium eller plast.
Illustrasjon med Vinmonopolets merke for klimamsart emballasje.

Tunge glassflasker er en klimaversting

I Norge er vi gode på kildesortering: i følge Sirkel blir 95 prosent av glassflaskene vi bruker resirkulert. Men kan vi gjøre enda mer?

Resirkulert glass er også energikrevende

Når glass resirkuleres, blir det smeltet om til nye flasker. Glasset knuses og selges deretter til glassverkene ute i Europa. Der blander de det resirkulerte glasset sammen med nytt glass og støper nye flasker. Smeltingen skjer ved svært høye temperaturer og er derfor en meget energikrevende prosess. Jo tykkere glass, jo mer materiale må smeltes om og støpes på nytt. 

Vekten på hver flaske er avgjørende. De tyngste glassflaskene på Vinmonopolet veier opp mot 1,5 kg, altså dobbelt så mye som innholdet! De letteste veier ned mot 360 gram, så her er det mye klimautslipp å spare!

Hva kan du gjøre?

I følge en undersøkelse gjennomført av Opinion i 2021, drikkes over 70 prosent av all vin som kjøpes på polet, innen en måned etter kjøp. Med så raskt konsum har emballasjen ingen betydning for smak og kvalitet. Vårt beste råd er å vurdere hvilket behov du har når du handler, og velge emballasje ut fra det.

  • Skal du drikke vinen innen ett år, kan du velge plastflaske med pant eller kartong. Det er også lettere å bære.
  • Skal du lagre vinen, velg aluminiumsboks eller en lettere glassflaske. Tykkelsen på glasset har ingenting å si for kvalitet og lagring.

Dine valg betyr noe

Vareutvalget på Vinmonopolet henger i stor grad sammen med hva du som kunde etterspør. Produkter som ikke selger tilstrekkelig, forsvinner fra hyllene våre etter ett år. Vi er derfor avhengig av at kundene våre i større grad foretrekker produkter på klimasmart emballasje.

Hva vi gjør: krav til klimasmart emballasje

En analyse fra 2023, gjennomført for de nordiske alkoholmonopolene, viser at produktene vi selger utgjør mer enn 90 prosent av våre totale utslipp. Produksjon og transport av tunge glassflasker krever spesielt mye energi. Det er emballasjevekten som har mest å si for klimafotavtrykket. Jo lettere emballasje, desto lavere klimafotavtrykk.

1. mai 2024 innførte vi  krav til verdens vinprodusenter om at all vin (0,75 l) på Vinmonopolet med en salgspris under 250 kroner må komme i klimasmart emballasje. Kravet gjelder kun for stille vin, dvs. uten bobler. Bobler skaper trykk som gjør at det blir fysisk uegnet med denne vektbegrensningen. For å gi bransjen forutsigbarhet og mulighet til omstilling trer kravet i kraft 1. januar 2026.

Klimasmart emballasje veier under 420 gram per 0,75 liter innhold. Produkter med klimasmart emballasje merkes med et eget symbol på butikkhyllen. 

Se oversikten over bærekraftsymbolene våre

Podkast 294 - Kloke og dumme valg

Hvor lurt er det egentlig å frakte tunge glassflasker med vin jorda rundt når det finnes andre muligheter? Vi har fått besøk av Rolf Erling Eriksen som forteller om det som er rundt vinen og hva du som forbruker kan gjøre for vår felles jordklode.