Tilbake
Oppskrifter

Kylling­lever­terrine og margbein: oppskrift og drikketips

Margen smaker fantastisk hakket opp i biter i rødvinsaus, gratinert i ovnen til en god biff eller bare på ristet brød som her sammen med en smaksrik kyllingleverterrine.
margbein-kyllinglever-av.jpg
Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2023-3
Oppskrift: Andreas Ingul
Drikketips: Anne Enggrav

Om du serverer margbein og kyllingleverterrine sammen, kan du fint servere samme drikke til begge, selv om kyllinglevermoussen er mer konsentrert og derfor kan takle mer smak i drikken. En fet og litt fatpreget chardonnay vil være et godt kompromiss som smaker godt til begge rettene.  

Hva smaker gratinert margbein og kyllingleverterrine?

Terrinen har en tydelig smak av stekeskorpe, timian og noe jernaktig, mens margbeina har en mild smak av buljong. Begge rettene er fete, derfor vil syrlighet i drikken være godt for å friske opp munnfølelsen. 

Drikketips til kyllingleverterrine 

De beste kombinasjonene til kyllingleverterrine er tydelige og robuste drikker med mye smak og en livlig syrlighet som kontrasterer den fete moussen.  

Hvitvin av Savagnin med florpreg fra Jura i Frankrike er intens og blir et spennende krydder til retten.  

Oransjevin med tydelig skallkontakt blir litt dempet sammen med maten, og de balsamiske aromaene framhever det fine urtepreget i retten.  

Sider fra England har både frukt og dybde som knytter seg fint til aromaene i maten, i tillegg til forfriskende syrlighet.  

Gode alkoholfrie valg er håndverks­sider eller eplemost smaksatt med urter. 

Drikketips til Margbein  

De beste drikkene til margbein har noe delikat som ikke overdøver de fine aromaene i maten. De har flere aromaer enn bare fruktighet. Bobler funker bra som kontrast til den geleaktige margen.  

En autolysepreget, litt lagret champagne er en innertier.  

Hvitvin fra Hellas laget på druen Assyrtiko er et forfriskende og nesten saltaktig tilskudd.  

Maltpreget øl som kellerbier harmonerer med de milde aromaene i maten, og boblene frisker opp.  

En god alkoholfri pils passer godt både i munnfølelse og aroma.

Kyllingleverterrine

Gir ca. 4–5 crème brûlée-former  

1 dl rødvin  
2 ss druebrennevin, cognac/brandy 
2 fedd hvitløk, finkuttet 
2 ss timian, finhakket 
1 sjalottløk, finhakket 
400 g kyllinglever 
1,5 dl fløte 
200 g smør, smeltet 
100 g smør, klaret 
salt og pepper 

Stek løk og hvitløk med litt av det klarede smøret i en kasserolle ca. 2 min før du har i brandy, rødvin og fløte. Kok dette inn et par minutter før du har i timian, salt og pepper.  

Stek kyllingleverne i en varm stekepanne i smeltet smør ca. 1–2 minutter på hver side. La dem hvile en stund før alt (utenom det klarede smøret) kjøres glatt i blender sammen med resten av det smeltede smøret. Fordel kyllingleverposteien i glass eller former og topp opp med klaret smør. Smøret beskytter posteien fra å oksidere og øker holdbarheten. Den kan også fryses. Server gjerne med ristet brød, litt fiken eller syltede grønnsaker. 

Gratinert margbein med persillesalat

5–6 personer 

6 halve margbein delt på langs 
2 ss kapers 
2 sjalottløk, finhakket 
1 sitron 
4 ss olivenolje 
1 neve bladpersille, renset 
6 skiver surdeigsbrød 
salt og pepper 
dijonsennep 

Varm opp ovnen til 200 grader. Skyll og tørk margbeina. Stek dem i ovnen med litt flaksalt ca. 15 minutter til de er sprø og gylne. Ha brødskivene på en rist og spre olivenolje over. Stek dem sammen med margbeina de siste 6–7 minuttene. Bland opp persille, kapers, sitronsaft, revet sitronskall, olje, salt og pepper til en salat. Server med toast, salat og margbein.  

Tips fra Polkokken

Margbein er en delikatesse av fett fra stamcellene. Margen smaker fantastisk hakket opp i biter i rødvinsaus, gratinert i ovnen til en god biff eller bare på toastet brød med litt sennep eller syltede grønnsaker til. Steker du margbeinet, tar det ut, og pisker det opp med smør og salt, får du verdens beste smør. Margbein gir også god smak til kjente retter som sosekjøtt, bidos, ossobuco og pot-au-feu og gir naturlig god smak til sausen du koker lammeskankene i.

Podkast 344. Drikke til hele dyret - Snute til hale

Vi får besøk av vår polkokk som har den filosofien at skal du drepe et dyr for å spise det, skal du også bruke hele dyret. Her får du noen tips for å øke både entusiasme og kunnskap rundt tilberedning av de mer uvanlige delene.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.