Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Margaret River

En billedskjønn og dramatisk kystlinje, et paradis for surfere – og noen av Australias beste viner. Margaret River er et vinområde som ligger helt sørvest i kengurulandet, ikke langt fra millionbyen Perth.

Dette er det beste området for rødvin av druen Cabernet Sauvignon i Australia - kanskje i hele verden hvis man ser bort fra Bordeaux.

Landsbyen Margaret River ble grunnlagt på 1800-tallet, og elven den har fått sitt navn fra er trolig oppkalt etter kusinen til en av de første nybyggerne i denne delen av Australia.

Vinområdet ble satt på kartet på 1960-tallet da en mann ved navn doktor Gladstones lette etter et perfekt sted for å dyrke Cabernet Sauvignon og andre Bordeaux-druer. Denne forskeren skrev en artikkel hvor han utpekte området som ideelt for produksjon av kvalitetsvin, og så begynte det å skje ting i Margaret
River.

Tre lokale karer – også disse hadde for øvrig en doktortittel foran navnet sitt – tok saken i egne hender, og etablerte de tre første vingårdene.

Kjølig og kupert

Området ligger langt fra resten av vinindustrien i Australia. Det er like langt fra Margaret River til de store vinområdene lenger øst i Australia som det er fra Trondheim til Sicilia eller Madrid.

Vinmarkene her i sørvest kjøles ned av vinder fra Det indiske hav. I tillegg bidrar kalde havstrømmer fra Antarktis til at denne sørvestlige tuppen av Australia er et av de kjøligste områdene på kontinentet.

Ved første øyekast virker landskapet ganske flatt, men det er faktisk kupert. Vinmarkene ligger i slake hellinger, og er gjerne omringet av skog.

Klimaet er varmere og noe tørrere enn europeiske områder som Bordeaux. Likevel tempereres vinmarkene av nærheten til havet. Jordsmonnet kan for så vidt også minne litt om Bordeaux eller Bergerac i Frankrike: Sand og grus over leirejord. Men jorda er mer fruktbar her.

Hvitvin i toppklasse

Fruktbar jord, stabile forhold for sol og varme. Det er sjelden eller aldri noe problem å få nok fruktighet i australske viner. Vinmakerne må i stedet jobbe for å beholde nok naturlig syre i druene.

Der Cabernet Sauvignon trives, er det som regel også gode forhold for å dyrke Sauvignon Blanc og Semillon, druene i den klassiske hvite Bordeaux-blandingen.

I tillegg har man i Margaret River også oppdaget at det er mulig å lage hvitvin av topp kvalitet av Chardonnaydruen.

Stilmessig ligger hvitvinene nærmere Burgund enn det mange kanskje forbinder med «erketypisk» chardonnay fra land utenfor Europa. Fruktigheten minner mer om eple og sitrus enn ananas og tropisk frukt.

På sitt aller beste kan Margaret River Chardonnay også ha høy friskhet og et streif av noe sjøaktig, en steinete karakter. 

Ikke bare en Bordeaux-kopi

Rødvinen herfra skiller seg tydelig fra rød bordeaux, som det på grunn av druesammensetningen er naturlig å dra en parallell til.

I vinen fra Margaret River er fruktigheten noe mer sjenerøs og utadvendt enn de fleste vinene fra Bordeaux. Likevel er ikke dette fruktige, enkle viner. De er komplekse, og med god tanninkvalitet.

Rødvinene herfra tåler å lagres en god stund, og kan utvikle større kompleksitet med årene.