Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter
Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:
Google Chrome
Mozilla Firefox
Safari
Microsoft Edge
Vi ønsker deg velkommen igjen.
Hopp til hovedinnhold [Accesskey 's']
Hopp til hovednavigasjon
Hopp til bunnmeny med kontaktinformasjon
Tilbake til forsiden
Søk varer
Start søk i nettsiden
Skriv inn et ord du ønsker å søke etter
Butikker
Les og lær
Vinbladet
Mat og drikke
Lær om vin
Lær om øl
Samfunnsoppdrag
Samfunnsoppdrag
Bærekraft
Bærekraft
Min side
Mine lister
0
Kr 0,00
Handlekurv
Vis menyen
Min side
Mine lister
Butikker
Les og lær
Vinbladet
Mat og drikke
Lær om vin
Lær om øl
Samfunnsoppdrag
Samfunnsoppdrag
Bærekraft
Bærekraft
Rødvin
Hvitvin
Rosévin
Musserende vin
Øl
Brennevin
Sterkvin
Alkoholfritt
Perlende vin
Fruktvin
Se flere
Alle varer
Rødvin
Hvitvin
Rosévin
Musserende vin
Øl
Brennevin
Sterkvin
Alkoholfritt
Perlende vin
Fruktvin
Sider
Sake
Mjød
Aromatisert vin
Nyheter
Gavekort
Gaveartikler og tilbehør
Forsiden
Land
Chile
Chile
Gå til distrikt
Velg distrikt
Valle Central
Øvrige
Aconcagua
Region sør
Coquimbo
Central Valley
Vino de Chile
Gå til valgt distrikt
Land
Chile
Chile har en moderne vinindustri som lager vin publikum over hele verden setter pris på, i tillegg til småskalaproduksjon av glemte druer i tradisjonelle områder. Vin fra Chile kan være så mangt.
Chile lager mye vin, men chilenerne drikker lite av den selv. I stedet eksporteres rød og hvit vin til markeder over hele verden.
Mange setter pris på de moderne, tilgjengelige og fruktige vinene fra det lange landet i Sør-Amerika.
De store merkevarene har drevet interessen for chilensk vin framover, og de deltar også i utviklingen av de smalere og mer spennende vinene herfra.
Klima og geografi
Først en litt uvant tanke for oss nordboere: Det er kaldt i Syden. Forvirret? Chile ligger jo på den sørlige halvkule, og i Chile rykker du nærmere Antarktis jo lenger sør du kommer.
Chile er langt og smalt, og alle himmelretninger har betydning for vinproduksjonen. Vi er i Sør-Amerika, det er varmt her. Men druene kjøles ned ved hjelp av kalde strømmer i havet i vest og kalde vinder fra Andes i øst. Smeltevann fra fjellene gir mulighet for kunstig vanning i det ellers tørre landskapet.
Varmen midt i landet bidrar til stort volum og tidlig modning av druene, men finessen kan derimot utebli. Derfor søker noen produsenter mot kjølige områder i sør, ved havet og opp mot fjellene.
Ellers er Chile ett av få land som aldri har blitt infisert av den vinstokkspisende lusa Phylloxera. Det betyr at vinstokkene har sine originale røtter, noe som ofte betyr lengre liv og høy kvalitet på druene – og færre druer per plante.
Rødvin
På 90-tallet var Chile nesten synonymt med Cabernet Sauvignon fra
Maipo
og resten av det store
Central Valley
-området midt i landet. Rødvinene som satte Chile på kartet, var og er fruktige og rene, med sødmefulle toner av solbær og fatkrydder.
Med årene har flere områder plassert seg selv på kartet med rødvin dyrket fram i mer krevende klima, for eksempel
Maule
,
Bío-Bío
og
Itata
i sør og
Rapel
opp mot Andesfjellene.
Signaturdruen i Chile er nok Carmenère. Denne stammer fra Bordeaux og gir mørke, tette viner med smak av mørke bær. Hvis druene ikke er modne nok, får vinen gjerne grønne toner som paprika og gress.
Pais er en drue som lenge er blitt utskjelt som rustikk og enkel, men behandlet riktig kan den gi flotte viner med friske toner av røde bær.
Mørkere og mer kompleks er Carignan, som ellers brukes mest i Spania og Sør-Frankrike. I
Maule
har en gruppe produsenter gått sammen og dannet «manifestet» VIGNO, som lager vin av Carignan fra gamle vinstokker uten kunstig vanning. De fyldige vinene smaker av mørke bær, urter og noe fat.
Pinot Noir og Syrah produseres det gode og forseggjorte viner av i flere av Chiles vinområder.
Hvitvin
De mest kjente områdene for hvitvin i Chile ligger i nord, mot Atlanterhavet. Her lages vin av høy kvalitet, takket være kjølende tåke og kalde havstrømmer fra Antarktis. Modningen utsettes, slik at druene rekker å utvikle komplekse smaker.
I
San Antonio
vest for hovedstaden Santiago er frisk og fruktig Sauvignon Blanc områdets flaggskip. Vinene herfra smaker gjerne av sitron, lime og grapefrukt, ofte med en tropisk touch.
Litt lenger nord ligger
Casablanca
-området, hvor både Sauvignon Blanc og Chardonnay trives godt. Det samme gjelder i Chiles to nordligste vinområder,
Limarí
og
Elqui
. Også her sørger de kalde havstrømmene for at det lykkes å lage god vin av de to klassiske franske druene.
Eple, pære og sitrus dominerer smaksbildet, og både tropisk frukt og smørtoner fra eikefat er vanlige innslag.
Tips
Vi har nevnt VIGNO-grupperingen, som lager Carignan «på gamlemåten» i Maule. En annen gruppering er MOVI, som er en paraplyorganisasjon for uavhengige, små vinprodusenter. Disse prøver å framheve vin som er litt annerledes enn den som kommer fra de fire store vinhusene – som står for en svært stor andel av Chiles totale vinproduksjon.
Varetyper fra Chile
Rødvin (109)
Hvitvin (36)
Rosévin (12)
Aromatisert vin (4)
Musserende vin (4)
Alkoholfritt (1)
Brennevin (1)
Varer fra distriktene i Chile
Valle Central (94)
Øvrige (27)
Aconcagua (25)
Region sør (15)
Coquimbo (3)
Central Valley (1)
Vino de Chile (1)
Relaterte artikler
Chile - et langt vinland mellom hav og fjell
Bordeaux - Pessac-Léognan
Årgang 2015 i Tyskland
Bli kjent med Provence