Nord-Rhone.jpg

Ingen andre av verdens vinområder er så tett knyttet til forskjellen mellom nord og sør som Rhône-dalen.

 
Både i nord og sør lages det god vin. Det er først og fremst rødvin denne dalen sørøst i Frankrike er kjent for. Og selv om både druer og klima er ulikt i sør og i nord, er det ikke så komplisert å lære seg forskjellene mellom rødvin fra Nord-Rhône og Sør-Rhône.
Generelt er norddelen kaldere, med mindre sol. Druene vokser i bratte skråninger i den smale dalen langs Rhône-elva.
I sør åpner dalen seg opp, og det er flatere terreng. Her er klimaet mer preget av Middelhavet, med sol, varme, tørkeperioder og tidvis veldig sterk vind.

Nord-Rhône

Punkt én: All rødvin i nord lages av druen Syrah (en liten andel andre druer er tillatt). Vinen smaker av mørke bær som solbær, blåbær, bjørnebær og krekling, med toner av svart pepper og urter.
Punkt to: Vinen får navn etter byen eller stedet den kommer fra.
Verre er det egentlig ikke å få en viss oversikt over Nord-Rhône. Men det kan ta et helt liv å studere de små forskjellene mellom ulike vinprodusenter og områder. La oss begynne helt i nord og bevege oss sørover.
Côte-Rotie er et prestisjetungt område hvor vinene er fyldige og kan ha røkte eller kjøttaktige toner.

I Saint-Joseph og Crozes-Hermitage er det noe flatere, og vinene er litt mindre kostbare, komplekse og lagringsdyktige.

Cornas og Hermitage er to mindre områder med bratte vinmarker. Her får vinene gjerne mye tannin, men også rik bærfrukt og kompleks kryddersmak. Særlig cornas kan være litt skarp og utilgjengelig som ung, men begge er svært godt egnet for lagring.
Det lages også hvitvin i Nord-Rhône, primært av den aromatiske druen Viognier. Condrieu er det mest kjente området for hvitvin. I Hermitage lages det holdbar hvitvin av druen Marsanne.

Sør-Rhône

Syrah-druen er godt tilpasset det kjølige klimaet og jordsmonnet i nord, men dyrkes også i sør. Likevel er det Grenache som er kongen av Sør-Rhône. Druen tåler varme og tørke godt, og i Sør-Rhône får plantene gjerne vokse i lave, koppformede busker som beskytter mot mistralvinden.
For å gi ekstra syre, tannin og farge blandes Grenache ofte med Syrah og/eller Mourvedre her i sør.
Det mest prestisjetunge vinområdet i sør er Châteauneuf-du-Pape, hvor inntil 13 druesorter er tillatt. Her vokser vinplantene blant store rullesteiner som lagrer solvarmen om dagen og holder på varmen gjennom de kalde nettene. Dermed modner druene raskere, og vinen herfra kan ha sødmefull bærfrukt og høy alkoholprosent. De beste smaker av røde bær, lakris og urter og byr på både finesse og lagringsdyktighet.
Côtes du Rhône og Côtes du Rhône-Villages er store områder hvor det lages både rød, hvit og rosa vin, alt fra umiddelbare og alkoholsvake rødviner til kraftige, fyldige viner som minner om rødvin fra nord i Rhône. Generelt kan vi si at rødvin fra Sør-Rhône smaker av røde og mørke bær, med preg av krydder og urter.
Noen av landsbyene i området regnes for å være et hakk over resten og får lov til å sette navnet sitt på etiketten. Dette gjelder for eksempel Cairanne, Gigondas, Vacqueyras og Lirac.

Tips

Det lages både dessertvin og musserende vin i Rhône-dalen. Hetvinen muscat de Beaumes de Venise kommer fra Sør-Rhône, med aromaer som honning, aprikos og blomster. Musserende vin lages ved byen Die i sør, av druene Muscat og Clairette. To ulike typer finnes: clairette de Die (fruktig og sødmerik) og crémant de Die (tørrere og friskere).