Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Alsace

Alsace.jpg

Frankrikes tørreste vinområde er nabo med Tyskland. Det vises i de friske, smaksrike hvitvinene med og uten sødme.

 
Det sies at i Alsace lages det tysk vin på fransk måte, og det stemmer nok ganske bra. Det henger sammen med druene som brukes, men også med områdets historie og plassering.
Surkål og fett svinekjøtt er den tradisjonelle maten. Men der tyskerne lager finstemt hvitvin med lav alkohol og noe sødme, er klassisk Alsace-vin beintørr, sterk og smaksrik. Likevel: Som i mange av verdens vinområder skjer det også her en utvikling.

Geografi og klima

Elva Rhinen danner grensen mellom sørvestre del av Tyskland og nordøstre del av Frankrike. På den franske siden ligger Alsace. Her er vi langt fra både Atlanterhavet og Middelhavet.
I vest skjermer Vosges-fjellene området fra regn og kalde vinder, og Alsace er faktisk Frankrikes tørreste vinområde. Det er overraskende varmt her, den nordlige beliggenheten tatt i betraktning.

Druer og vin

Jordsmonnet i Alsace varierer, men enkelte druer trives bedre her enn andre. Kongen blant dem er Riesling, som vi kjenner fra den tyske siden av grensen. I Alsace gir druen på sitt beste aromatiske, friske viner. Vinene er tørre og som regel litt fyldigere og med mer moden fruktighet enn de tyske.
Pinot gris lages både tørr og søt. Vinene har moden og sjenerøs fruktighet, og god friskhet, men er ikke så friske som riesling. De kan smake fersken og krydder, noen sier røyk, og har gjerne noe lakrisaktig i ettersmaken.
Gewurztraminer er druen mange elsker eller hater. De dårlige smaker bare gammeldameparfyme, mens de gode har sjenerøs fruktighet og dybde med aromaer ingen andre druer kan etterlikne: aprikos, litchi, roser og krydder. Vinene kan være fra tørre til søte, og ved lagring blir de gjerne mindre søte og mindre aromatiske.
Pinot Blanc har mer dempede aromaer enn Pinot Gris og Gewurztraminer, og er ikke like frisk som Riesling. Men druen gir matvennlige, tørre viner med dybde. Det samme gjelder Sylvaner, som er mer vanlig som blandingsdrue. Muscat gir både søte og tørre viner og har en tydelig druepreget, fruktig smak.
Det lages litt rødvin i Alsace også. Det er i all hovedsak Pinot Noir som brukes, og kvaliteten stiger år for år, i takt med sommertemperaturene. Smaken kan spenne fra lyse, friske rødviner til mørkere, eikemodnede varianter.
Generelt er bruk av eikefat begrenset i Alsace. Det er vinenes fruktpreg som skal framheves, og dette gjelder både for rød og hvit vin.

Vinlov og etiketter

Grand cru er – som i flere av Frankrikes klassiske vinområder – det høyeste kvalitetsnivået. I Alsace er det med noen få unntak bare fire druer som er tillatt i grand cru-vinmarker: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris og Muscat. Og i de fleste tilfeller må vinen inneholde bare én av disse druene.
Et viktig poeng er at Alsace bare har to kvalitetsnivåer: «Alsace» og «Alsace grand cru». Mye veldig god vin er dermed bare merket «Alsace» (og det lages middelmådig vin også i grand cru-vinmarker). De siste årene har det blitt tillatt å angi utvalgte kommuner eller enkeltvinmarker på etiketten også utenfor grand cru-områdene.
Det kan være lite informasjon tilgjengelig på en vinetikett fra Alsace. Noen skriver hvilken drue som er brukt, andre ikke. Det angis sjelden om vinen er tørr, halvtørr eller søt, så når du står i Alsace-hylla på Polet, kan det være lurt å kaste et blikk på klokkediagrammet for sødme på hylleetiketten.
Står det vendange tardive på etiketten, betyr det at druene er høstet seint. Dette er søte viner, som omtrent tilsvarer tysk auslese. Alle de fire edle druene kan brukes, og Gewurztraminer og Pinot Gris gir de søteste variantene.
Sélection de grains nobles betyr utvalgte edle druer og betyr at den søte vinen er laget med druer som er angrepet av edelråte, lik tysk beerenauslese, ungarsk tokaji aszu eller sauternes fra Bordeaux.
Edelzwicker og gentil er andre betegnelser som kan stå på etiketten. Edelzwicker betyr at vinen er en blanding av ulike druer. Gentil er en uoffisiell betegnelse som betyr det samme, men som regel har en gentil et høyere innhold av de edle druetypene i Alsace.

Til mat

Tørr riesling fra Alsace kan passe godt til krabbe, fisk med fet smørsaus, spekeskinke, ribbe eller grillet svin. Hummer og østers er også god mat til de fyldigste vinene.
Smaksrik pinot gris passer til krabbe, kylling, svin og røkt fisk eller delikat kinesisk mat. De søte er gode til blåmuggoster.
Aromatisk gewurztraminer med litt sødme passer til oster, spesielt munster eller andre kittoster, fondy inkludert. Sterk asiatisk mat, som kinesisk eller thai, kan gi spennende aromakombinasjoner. De søteste vinene er best for seg selv.

Tips

Crémant d’Alsace er en musserende vin som lages etter tradisjonell metode, som i Champagne. Den er ofte et rimeligere og godt alternativ til champagne, og lages på flere druetyper. Vanligst er Chardonnay, Pinot Blanc og Riesling. Disse vinene er som regel tørre.