Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Chinon

Chinon er Loire-dalens kanskje mest kjente rødvinsområde. Den lille byen og de omkringliggende vinmarkene ligger ved sideelven Vienne, rett sørvest for byen Tours.

Det er Bordeaux-druen Cabernet Franc som regjerer her, og vinen lukter og smaker av skogsbær som bringebær og bjørnebær, gjerne med en kledelig jordlig eller leireaktig tone. Nyspisset blyant er en vanlig aroma-assosiasjon. Tidligere var det vanlig med et grønt preg i vinene, i retning av grønn paprika, men på grunn av bedre druemodning er ikke denne like ofte til stede lenger.

Rødvinene er middels fyldige, men fruktige og smaksrike med god syrlighet. De passer godt til kjøttretter, vilt, and og gryter. De mest forseggjorte vinene herfra tåler lagring godt, selv om de ikke er like seiglivede som sine artsfrender fra Bordeaux.

Det lages også noe rosévin her, samt litt hvitvin (tørr, av Chenin Blanc).

En morsom historie fra Chinon handler om regionens store sønn, forfatteren Rabelais som virket på 1500-tallet. En gang skal han ha stått i en vinmark rett i nærheten av byens slott, og ropt mot murveggene. Da Rabelais ropte: «Er kvinnene trofaste mot sine menn i Chinon?» svarte ekkoet, til Rabelais' tilfredsstillelse: «non-non-non!» (nei-nei-nei!).