Tilbake

Colli Orientali del Friuli

Området Colli Orientali er den nordligste av åssideappellasjonene i Friuli. I utstrekning er det også det største.

Mye av vinen produseres innenfor triangelet Cividale, Buttrio og Ruttars helt sør i sonen. Jordsmonnet er det lokale ponca – bestående av kalkholdig flyschsedimenter.

To underområder, Cialla og Prepotto, er definerte soner innenfor DOC Colli Orientali. Dette er kjøligere områder som ligger i trangere og høyereliggende daler. Vindstyrken kan tidvis bli betydelig her og temperaturforskjellene er større mellom dag og natt. Cialla og Prepotto er spesielt anerkjent for sine rødviner og da særlig basert på Schiopettino-druen.

Rosazzo er også definert som underområde i Colli Orientali og det finnes en bianco, rosso, Ribolla Gialla og Pignolo som DOC. I tillegg er en egen appellasjon opprettet for en DOCG Rosazzo. Dette er en hvitvin og druene er hentet fra vinmarker omkring det gamle klosteret i Rosazzo. Når man besøker området er det lett å forstå at vinmarkene her er blant de beste i området. Den hvite vinen må være en blandingsvin, basert på minst 50 prosent Friulano.

Helt nord i Colli Orientali finner vi Ramandolo DOCG, som er en appellasjon basert på verduzzo-utgaven, i mer eller mindre søte versjoner. Colli Orientali er også definert som DOCG for søte viner av Picolit-druen.