Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Franciacorta

Franciacorta er musserende vin fra Lombardia, holder høy kvalitet og er Italias svar på champagne.

 
Det er nok prosecco som er den mest kjente boblevinen fra støvellandet, med moscato fra Asti på andreplass. Men også italienerne lager musserende vin med samme metode som brukes i Champagne. (LINK)
Den mest anerkjente musserende vinen fra Italia er nemlig franciacorta. Vinen kommer fra et område øst for storbyen Milano i Lombardia.

Druer

Det er for det meste «champagne-druene» Chardonnay og Pinot Noir som brukes i franciacorta, men Pinot Blanc kan også brukes.

Lukt og smak

Siden franciacorta lages på champagnemetoden, er den mindre aromatisk og fruktig enn for eksempel prosecco. Til gjengjeld har vinen gjerne større kompleksitet og dybde. Dette skyldes at annengangsgjæringen skjer i flasken, og vinen modnes i kontakt med gjærrestene.
Dette gir aromaer som minner om kjeks, brød, gjærbakst, nøtter og honning. Noen utgaver av franciacorta lages av vin som er gjæret og modnet på eikefat, og får aroma fra fatene.

Til mat

Franciacorta kan i det store og hele brukes som champagne, crémant eller andre musserende viner laget med samme metode.
Det vil si som aperitiff, til fisk og skalldyr, kylling og lyst kjøtt.

Lover og regler

Vin uten årgang må modnes i minimum 18 måneder på bunnfallet, mens årgangs-franciacorta må ha minst 30 måneders lagring. Vin merket med «riserva» har ligget minst 5 år på gjærrestene.
Betegnelsen «satén» brukes om franciacorta laget av grønne druer, med minst 2 års modning i flasken og noe mindre tilsatt sukker. Dette gir en tørrere vin, men også en noe mindre sprudlende vin.