Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Rioja

Rioja.jpg

Rioja-viner er en av vinverdens sterkeste merkevarer, og for mange selve definisjonen på spansk kvalitetsvin.


 

Rioja forbindes gjerne med fatlagring og viner med preg av krydder, vanilje og tørket frukt. Lang tid på små fat har betydd høy kvalitet. Nå er godt vinmarksarbeid og god drueseleksjon blitt vel så viktig. Lagringsbetegnelsene crianza, reserva og gran reserva er fremdeles sterke «varemerker», men vi ser at det vokser fram en større stilvariasjon, og unge, ferske viner uten fatpreg eller aldersbetegnelse dukker opp i stadig større grad.

Druer


Den dominerende rødvinsdruen er Tempranillo, men også Graciano, Mazuelo og Garnacha spiller en vesentlig rolle. De hvite vinene lages av druesortene Malvasia, Viura og Garnacha Blanca. Rødvin dominerer, og cirka 75 prosent av samlet produksjon er rød, 15 prosent rosé og 10 prosent hvit.

Innlandsklima

Rioja ligger langs elva Ebro nord i Spania og har sammen med Ribera del Duero og Priorat vinlovens høyeste klassifikasjon, Denominación de Origen Calificada (DOCa). Somrene er varme og relativt tørre, og temperaturen er ikke sjelden over 30 grader. Om vinteren er det ofte kuldegrader.

Tredelt

Rioja er delt opp i tre underdistrikter:

  • Rioja Alta (øvre Rioja)
  • Rioja Alavesa
  • Rioja Baja (nedre Rioja)

Den høyestliggende delen av Rioja Alta, samt Rioja Alavesa, regnes som de beste områdene. Vinstilen varierer fra det lette og relativt alkoholsvake i nord til det kraftige og alkoholrike i sør. De fleste Rioja-viner er blandinger fra hele området.

Lagringsbetegnelser

Vino joven – ung vin – kan være kortvarig lagret på fat før tapping, men er vanligvis ikke det. Vinen må være tappet året etter at druene ble høstet.

Crianza – røde viner med denne betegnelsen må minst være 2 år gamle – hvorav minst 12 måneder på fat. Hvite og rosé må være minst 1 år gamle, og det er ingen formelle krav til fatlagring.

Reserva – røde viner med denne betegnelsen må minst være 3 år gamle, hvorav minst 1 år på små fat. Hvite og rosé må minst være lagret i 2 år, hvorav minst 6 måneder på fat.

Gran reserva – omfatter bare spesielt utvalgte viner og produseres kun i spesielt gode årganger. De røde må ha minst 2 år på fat og 3 år på flaske før de blir solgt. Hvite og rosé må være minst 4 år gamle, hvorav 6 måneder på fat. Hvitvin og rosévin lages kun unntaksvis som reserva og gran reserva.