Pfalz

Pfalz.jpg

Tysk rødvin blir best i områdene som ligger nærmest Frankrike, og jammen har de ikke lånt en druetype derfra også. I tillegg lages det flotte, fruktige hvitviner av Riesling i Pfalz.


 

Geografi og klima


Sørvest i Tyskland, litt vest for elva Rhinen, ligger Pfalz. Dette er blant de tørreste, varmeste og mest solfylte vinområdene i landet. Klimaet minner en del om Alsace, som ligger på den andre siden av grensen mot Frankrike i sør.

Et liknende klima finnes også i området Baden, som ligger sør for Pfalz mot grensen til Sveits, og er et anerkjent rødvinsområde i Tyskland.

Det lages topp riesling i Pfalz, men forholdene er også gode for å dyrke rødvinsdruer. Det er såpass varmt og tørt her om sommeren at alkoholen gjerne kommer over 13 prosent på rødvin, noe som ikke alltid er så lett å få til når man dyrker druer så langt nord.

Hvitvin

Sammenliknet med andre kjente hvitvinsområder i Tyskland er Pfalz varmt og solrikt. Riesling er fremdeles den regjerende druen, og her gir den fyldige viner som byr på smak av epler, modne sitrusfrukter og en touch av tropisk frukt.

Den friske syren i hvitvin fra for eksempel Mosel og Rheingau er noe mer dempet her, og det er for det meste helt tørre viner som lages i Pfalz.

De beste vinmarkene for Riesling ligger rundt byene Forst, Kallstadt, Deidesheim og Wachenheim.

Rødvin


En tredjedel av vinen som lages i Pfalz er rødvin. Druen som er mest vanlig å se i Norge er Spätburgunder. Dette er rett og slett det tyske navnet på Pinot Noir, som vi kjenner fra blant annet Burgund i Frankrike.

Ellers brukes også druene Portugieser og Dornfelder.

Tysk spätburgunder lukter og smaker som regel av bringebær, jordbær, kirsebær og mørke moreller, og i varme år kan frukten ha et litt syltet eller varmt preg. Vinene har ofte frisk syre og kan ha toner av krydder og urter. Modning på eikefat er vanlig og setter i større eller mindre grad preg på vinen.

Bruksområdet til mat er i store trekk som med vin av Pinot Noir fra andre steder i verden: De passer godt til retter med lyst kjøtt, og til og med rødt kjøtt, lam og vilt vil gå bra for de mest konsentrerte og fyldige eksemplarene.