Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Rheingau

Tyskland.jpg

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Rheingau er det minste av Tysklands klassiske vinområder, men har naturen på sin side.

 

Klima og geografi

Vi befinner oss vest for Frankfurt, sørvest i Tyskland. Her avbryter elva Rhinen sin ferd fra sør mot nord og gjør en sving mot vest før den igjen går nordover 3 mil seinere.
Langs disse 30 kilometerne ligger Rheingau, på nordsiden av elva. Det betyr at området er en eneste lang sørvendt skråning, hvor vinplantene og druene nyter godt av solas varmende stråler.

Vinene

I likhet med Mosel ligger Rheingau så langt nord at druene blir svært syrlige. Det hjelper naturligvis ikke at den regjerende druetypen er Riesling, som fra naturens side er ganske så syrlig i utgangspunktet.

Men naturen er vinmakerens venn akkurat her, og den ekstra solvarmen bidrar til at druene blir modne nok. Det gir viner som har litt mer kropp og fylde enn i Mosel, i tillegg til litt mer alkohol og en bredere vifte av lukt og smak.
Uansett er både de tørre og de noe søtere hvitvinene preget av sitrus, epler, urter og mineraler.
Det er flere klassiske, renommerte vinhus i Rheingau. Noen av dem er gamle slott og klostre.
Området har også gått i bresjen for de nye tyske vinlovene, som rangerer vinene etter hvor anerkjente vinmarker de kommer fra – samme modell som franske premier cru og grand cru. Her kalles de beste vinmarkene henholdsvis erstes gewächs og grosses gewächs.