USA

USA.jpg

Alt er stort i USA. Også vinene. Men amerikansk vin er mye mer enn klisjeen om det store og plumpe.

 

Pilene peker oppover

Fra forbudstiden og til nå har utviklingen i den amerikanske vinverdenen gått i et rasende tempo, og det ser ikke ut til å stoppe ennå. Nå produseres det vin i hver eneste stat, selv om ikke alle statene dyrker egne druer. USA er blitt en av de aller største produsentene av vin i verden. Vinkonsumet i landet er økende, og det samme er kvaliteten på vinene herfra.

Mest i vest

Den klart største andelen av vin kommer fra stillehavskysten, og da spesielt California. Også Washington og Oregon i nordvest har utmerket seg som gode leverandører av kvalitetsvin.
På østkysten er det New York og etter hvert Virginia og Michigan som er de viktigste statene.

Bedre enn originalen?

Rike viner med moden frukt og høy alkoholprosent etter mal fra rødviner i Bordeaux og hvitviner i Burgund [LINK] satte California på vinkartet. En berømt blindsmaking i Paris i 1976 der franske vinkjennere rangerte de amerikanske vinene på topp, over sine egne prestisjeviner, markerte de amerikanske vinenes inntog i vinens eliteserie.

Mer lavmælte viner

Amerikansk vin har lenge vært kjent for viner med høy alkoholprosent, stor fylde og veldig moden frukt laget på få druetyper. Nå må dette bildet nyanseres. De nye trendene handler om å bruke flere og mindre kjente druetyper, kjøligere klima, lavere alkohol og mer forsiktig fatbruk.

Navn på etiketten

I Europa er det vanlig å gi vinen navn etter hvor druene er dyrket, mens i USA er det vanligere å kalle vinen det samme som den viktigste druetypen som er brukt. For å kalle en vin en chardonnay må det være minst 75 prosent Chardonnay i vinen.

Tips

Pinot Noir fra USA er kommet for å bli. Prøv en fra Oregon eller Anderson Valley i California!