Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Spesialslipp med vekt på 2017-årgangen fra Tyskland

spesiallansering-mars-2017-tyskland-gettyimages.jpg

4. april lanseres tysk riesling i våre spesialbutikker. Dette var en utfordrende årgang, der de mest presise produsentene har tryllet frem toppviner. Les vår vurdering av årgangen og se oversikt over produktene som lanseres.

Tekst:
Vinmonopolet

foto

Foto:
Getty Images

Vinmonopolet har syv spesialbutikker for vin: Aker Brygge og CC Vest i Oslo, Hamar, Sandnes sentrum, Sandefjord, Valentinlyst i Trondheim og Valkendorfsgaten i Bergen.  Disse butikkene lanserer spesialprodukter seks ganger i året, med ulike temaer.


Spesialslipp Tyskland

  • 4. april kl. 10:00 lanseres produktene i spesialbutikkene
  • 5. april kl 08:00 blir et utvalg spesialvarer også tilgjengelig i nettbutikken.  
Her finner du lanseringslisten som gir en oversikt over alle varelinjer, hvilke butikker som har hver enkelt varelinje og hvilke varelinjer som er til kvotering. Lokale kvoteringer vil forekomme, så ta kontakt med ditt polutsalg for detaljer.  

Merk: Det tas forbehold om endringer i antall og fordeling. 

Kvotering
For varer som kvoteres, vil butikkene benytte et kølappsystem. Kølappene deles ut fortløpende til kunder som møter opp før butikkene åpner. Kunder med kølapp må henvende seg til informasjonsskranken umiddelbart etter åpning for å få utdelt varene. Dersom kunden ikke er på plass i informasjonsskranken når nummeret ropes opp, går tilbudet til neste i køen. Når de som står i kø har fått utdelt sine fordelte varer, vil eventuelle resterende varer bli solgt uten kvoteringer.
 
Vinmonopolet har anledning til å tilføye/fjerne eller endre på varer til fordeling frem mot nyhetslanseringen. 
 
Ta kontakt direkte med butikkene dersom du ønsker å få registrert kundeordre. Merk at kundeordre behandles etter kl. 11 på lanseringsdagen. Spesialprodukter kan ikke overføres til andre butikker, eller mellom nettbutikken og fysiske butikker.
 
En naken årgang
- Hvis man noensinne skal bruke uttrykket naken i forbindelse med beskrivelse av vin, vil denne årgangen i Tyskland være den riktige til å fylle beskrivelsen, sier Vinmonopolets produktsjef Arnt Egil Nordlien. Her er hans vurdering av 2017-årgangen:
 
2017 var en utfordrende årgang i Tyskland. Det var langt fra opplagt at resultatet skulle bli så godt som det faktisk ble og bare de flinkeste og mest presise produsentene har klart å takle årgangens utfordringer. 
 
Ser vi på vekstsesongen som helhet, startet den med mildt vær i februar og mars. Det satte veksten i vinplantene i gang urovekkende tidlig med tanke på frost. Og den kom, 20 april satte frosten inn og gjorde stor skade i alle vinregioner med unntak av Franken, Mittelrhein, Saale-Unstrut og Sachsen. Dermed ble avlingen på et tidlig tidspunkt sterkt redusert. Første del av sommeren var varm med lite nedbør. Det fine været gav en god blomstring, men etterhvert resulterte varmen i tørke og stress i vinmarkene. Deretter fulgte regn og hagl i den siste halvdelen av sommeren. Nedbøren fikk druene til å svulme og til dels sprekke, mens lokale haglebyger knuste druene. Begge deler ga grobunn for råte, som igjen krevde mye arbeid i vinmarken. På den positive siden så var det flott vær i 2017 under hele innhøstningen. Det varme været gjorde at vinhøsten startet rekordtidlig og mye av plukkingen foregikk mot slutten av september. Været fortsatte å spille på lag, med solfylte dager og kjølige netter. Dermed var et friskt syrenivå sikret. Det gode og varme været holdt seg til langt ut i oktober og særlig riesling, som høstes sent, ble høstet under perfekte forhold. Vinmakerne som hadde lykkes med jobben med å bekjempe råten i vinmarkene, plukket en liten avling med meget sunne og flotte druer.
 
2017 skiller seg fra de senere årgangene i Tyskland og er en årgang som alt har skapt debatt. Ekspertene peker i alle retninger. De beste vinene i 2017 er karakterisert av pur frukt og flott syre. De er meget transparente. Hver minste lille feil gjort i seleksjonen av druer, under vinifikasjonen eller under tappingen, reflekteres i det ferdige produktet. På den annen side, de som foretok de riktige valgene i alle produksjonsleddene, har laget blant de beste vinene jeg har sett fra Tyskland. På topp nivå er årgangen frisk, klar og transparent med stor konsentrasjon. Vinene har en generelt slankere munnfølelse enn de siste årgangene.
 
Ser vi på regionene samlet, er det noen som utmerker seg. Nahe, Pfalz, Rheinhessen og deler av Mosel har kommet best fra det. Gitt de store utfordringene gjennom årgangen, er det imidlertid de flinkeste produsentene som har lykkes ekstra godt i 2017. Nøyaktighet i alle deler av produksjonsprosessen var avgjørende for kvaliteten. De som klarte å gjøre alt korrekt gjennom sesongen, har laget viner med et langt liv foran seg.