Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til Bacalao

Det finnes en mengde oppskrifter på Bacalao rundt om i verden og i Portugal skryter de av at de har en oppskrift for hver dag i året. Her i Norge er versjonen med potet og tomat den mest populære.

bacalao AV.jpg
Foto: Tommy Andresen

Klippfisk har blitt tørket på Nordmøre i mange hundre år, men foredlingen og benyttelsen av denne unike råvaren er det historisk sett Portugal, Spania og Italia som har stått for. Bacalao (også bakalao) er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Ordet bacalao på spansk (bacalao), italiensk (baccalà) og portugisisk (bacalhau) betyr (saltet) torsk.

Se våre drikketips til Bacalao lenger ned.

 

Smakesmia

To ganger i året smaker ansatte på Vinmonopolet over hele landet den samme menyen med de samme drikkene til. Slik blir den såkalte smakesmia et helt unikt, landsdekkende smakspanel.

Resultatene herfra gir verdifull innsikt i hvordan mat og drikkekombinasjoner fungerer og gjør oss bedre rustet til å gi råd om å sette drikke til mat. 

I fjor høst gikk vi grundig til verks for å forstå hva som er avgjørende for vinvalget til fiskefesten. For å gjøre det, måtte vi smake. Systematisk og reflektert. Vi prøvde to vanlige torskeretter som er totalt ulike.

Over 1 500 vinmonopolansatte brukte en kveld på å smake, spytte og diskutere for å bli enda flinkere til å forstå hvordan vi skal best anbefale vin til fisk.

Resultatene fra høstens smakesmie og oppskrift på Bacalao finner du i Vinbladet nr 1/2020 – i butikkene våre eller i lenken her|

Oppslag BACALAO.jpg

Bacalao

Klippfisk er en unik råvare som vi med god grunn er stolte av. Bacalao er en populær festrett. Det merker vi på alle spørsmålene om hjelp til å finne noe ekstra godt å skjenke i glasset når dere har invitert på bacalaofest. 

Selv om utgangspunktet i denne retten er torsk, er smaken langt fra den milde, ferske fisken. Her er det kraftig og mye smak. Både salt, umami og en varm snert fra chili. I tillegg kommer det masse aroma fra både grønnsaker, krydder og den lagrede fisken. 

 

Vinvalget

For å sette drikke til denne retten må vi ta hensyn til tomaten. Vi valgte en vinho verde fra Portugal med moden frukt og god konsentrasjon.

Å sette vin til speket fisk betyr å finne en vin med god smaksintensitet, nok friskhet og litt fylde, gjerne med noe nøtteaktig aroma. For eksempel chardonnay fra Jura i Frankrike.

En vin med litt sødme demper effekten av chilien, og det kan gi en fin avveksling fra en litt sterk rett. Et populært vinvalg til bacalao er fruktig rødvin fra Portugal som tilfører en dypere rødbærsfruktighet til maten. 

 

Vår anbefaling

Når alle ingrediensene er kokt sammen i en bacalao, tar de smak av hverandre, og vinen må passe til helheten. I denne gryta er det også proppfullt med smak. Her er tydelig umami, salt og sødme - grunnsmaker som kan være litt krevende å sette vin til. Konsentrasjon i vinen blir avgjørende. Hvis ikke blir vinen strippet og skrinn. En vin som har nok og moden fruktighet passer til det fruktige i maten, og tåler alle smakene i gryta. Erfaringen vår viser at det i slike tilfeller oftere er vellykket å bruke fruktige hvite viner enn fruktige røde viner. 

Øl & sider

Red ale, Saison eller blond passer godt til tomat og lagret fisk. En godt eplesider med litt sødme og god friskhet passer godt syrlig tomat og sting fra chili

Alkoholfritt

Ren eplemost, med ekstra fylde og smak eller et alkoholfritt øl

 

Innenfor mange varetyper finner du miljøsmarte alternativer i form av aluminiumsboks, lettglass eller plastflaske

 

Klippfisk og vinmonopolet

For å sikre norsk eksport av klippfisk etter 1. verdenskrig måtte Norge garantere import av sherry og portvin. I 1923 ble forbudet mot sterkvin opphevet etter press fra handelspartnerne. Vinmonopolet ble opprettet for å sikre ansvarlig salg av alkohol i hele landet.

 

Lytt og lær

Lytt til vår podcast om vinmonopolets historie 

Fra pest til pol - Vinmonopolets historie

Hva var det som skjedde i Norge? Hvorfor drakk vi så mye og ofte at det ble et samfunnsproblem av dimmensjoner?

Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.

Bli kjent med bakgrunnen for hvorfor vi fikk Vinmonopolet.

Podcast_Vinmonopolet_standard.png