Riskrem
Multekrem
Karamellpudding
Iskrem
Fruktdesserter
Nøtter og tørket frukt
Sjokoladedesserter
Podcast - drikke til juledessertene

 

Stikkord til valg av drikke til juledesserten bør være: Søtt, men friskt og fyldig

Riskrem

Selve riskremen er mild på smak og har en del fett og sødme. Rød saus med smak av bær er vanlig tilbehør. Se oppskrift på riskrem med flamberte kirsebær.

Vin: Brachetto og moscato d'Asti er gode klassiske valg, mens sparkling sake er et valg for den vågale.

Øl: Bokkøl, mørkt trappistøl eller norsk juleøl med god sødme.

Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, en rød julebrus eller kaffe

 

Multekrem

Pisket krem smaker søtt og har en del fett. Derfor trenger vi friskhet. Multene tilfører komplekse og fruktige smaker.

Vin: Pineau des charentes, riesling beerenauslese eller edes szamorodni fra Tokaj

Øl: Bokkøl, mørkt trappistøl eller norsk juleøl med god sødme.

Alkoholfritt: Eplemost eller kaffe

 

Karamellpudding

Søt pudding med smak av karamell passar godt saman med søt og frisk drikke med smak og aroma av råvarer som kunne passa ved sida av: nøtter, tørka frukt, vanilje eller andre krydder.

Vin: Vin santo, søt oloroso sherry, tawny portvin, søt madeira eller moscatel de setubal

Øl: Vellagret juleøl eller dobbelbock med god sødme og smak av nøtter og frukt.

Alkoholfritt: Kaffe, eplemost med eller utan bær, mørk alkoholfri juleøl

 

Iskrem

Tidlegere trodde vi at sterkvin med mye «varmende» alkohol passet best til kald iskrem. Nå har vi erfart at lett, frisk og fruktig drikke passer vel så godt.

Vin: Moscato, brachetto, eiswein eller madeira.

Øl: Søtt og maltpreget øl som bokkøl, barley wine eller kraftig norsk juleøl.

Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin eller kaffe.

 

Fruktdesserter

Frisk frukt og bær passer best med drikke som har ren og ung fruktsmak. Er frukten bakt eller kokt, kan «tyngre» og mer kompleks fruktig drikke passe til.

Vin: Moscato, brachetto, muskatell eller eiswein til frisk frukt. Sauternes, riesling beerenauslese eller andre edelsøte viner til bakt og kokt frukt. 

Øl: Rødt flamsk øl, bokkøl – eller for en frisk kombinasjon: surøl tilsatt frukt og bær, som kriek og framboise.

Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin, smoothie eller hjemmelaget saft.

 

Nøtter og tørka frukt

Sterkviner som har vore lagra på fat, smaker gjerne av nøtter, tørka frukt, sjokolade og karamell. Også søtt øl har slike aromaer. Dette går godt saman med julesnacks som nøtter, dadlar og fiken.

Vin: Vin santo, søt oloroso sherry, tawny port, madeira, moscatel de setubal.

Øl: Barley wine, mørke juleøl eller belgisk kvadruppel.

Alkoholfritt: Kaffe, te, eplemost med eller utan bær, 

 

Sjokoladedessertar

Bær er godt til sjokolade, og søte, bærfruktige røde dessertvinar kan være midt i blinken.

Vin: Recioto, Banyuls eller ung og fruktig portvin. Til hvit sjokolade passer edelsøte hvitviner godt.

Øl: Porter eller chocolate stout uten for mye brent og bittert preg. Mørkt juleøl med fylde og sødme.

Alkoholfritt: Kaffe, melk, varm kakao, bærsmoothie eller eplemost med bær. Alkoholfritt mørkt juleøl eller stout

Brennevin: En whisky med søte toner fra sherryfat eller en fatlagra rhum agricole fungerer overraskende bra til sjokoladedessert. Det blir som en likørkonfekt!

 

Lytt og lær

Lytt til vår podcast om Drikke til juledesserten. Det blir både, vin, øl, alkoholfritt og noen overraskelser. Det er lov å velge noe utradisjonelt i jula, om du vil det. Niclas kommer med noen tips om hvordan du kan piffe opp riskremen eller multekremen.

Nam, nam!

Podcast_Vinmonopolet_NY_liten.jpg

Vinmonopolets podkast!

Spar plass til desserten! Her får du noen tips om hva slags drikke som passer til juledessertene