Det er mange likheter mellom ribbe og kalkun, både når det gjelder smak og tilbehør. Derfor er det faktisk fullt mulig å bruke de samme drikketipsene til begge rettene.

En fruktig hvitvin med nok fylde og bra friskhet er et valg vi ofte trekker frem. Det er godt. Det samme er øl, akevitt, sider og musserende. Men vi vet av erfaring at mange vil ha rødvin.

En rødvin med moden frukt, moderat med tannin og leskende munnfølelse er godt til både ribbe og kalkun. 

Rødvin

Vil du ha rødvin så velg en vin uten for mye tannin og gjerne modne røde bær, ikke helt ulikt tranebærene mange bruker som tilbehør. En Gamay fra Beaujolais, pinot noir fra USA, New Zealand eller Tyskland er gode eksempler. 

Hvitvin

Du kan også bruke hvitvin, det slipper smaken av maten lettere igjennom. Prøv en riesling fra Alsace, pinot blanc og chardonnay fra California. Eller gjør som grevinnen og velg en champagne til fuglen! 

Øl

Friskt og fruktig øl som belgisk blonde og saison passer godt til det lyse kjøttet. Er du glad i tranebærsaus og julekrydret rødkål kan det være spennende med et surøl med bær, som kriek eller framboise.

Kommer du i julestemning av mørkere øl, så fremhever det smaken av stekeskorpe og det innkokte i sausen.

Brennevin

En brun og nyansert akevitt kan passe fint, spesielt hvis du bruker mye krydder i saus og tilbehør. Har du eple ved siden av kan calvados være et godt alternativ.

Alkoholfritt

En eplemost tilsatt røde bær spiller på lag med tranebær og rikt tilbehør. Et alkoholfritt lyst øl er leskende og godt valg.

Tips! Prøv gjerne tranebærjuice blandet med alkoholfri musserende vin å lage ekstra fest. 

Lytt og lær

Mange har kalkun på nyttårsaften og musserende vin passer godt til. Lytt til podkasten vår Musserende vin til nyttårsaften«I think we`ll have champagne with the bird» sier Grevinnen, hør vår spesialepisode Grevinnen og hovmesteren - Hva hadde de i glasset

Podkast 165 Grevinnen og hovmesteren - Hva hadde de i glasset

Vi tar for oss rett for rett som blir servert i Grevinnen og hovmesteren. Hva var det de sannsynligvis hadde i glasset?