Er du typen som bruker søtt tilbehør som sennep, sirup og brunost så har dette innvirkning på vinvalget. Velg da gjerne vin eller øl med litt sødme. Rådene under er tenkt til lutefisk med ertestuing, bacon og potet.

Musserende

Musserende vin er godt til lutefisk fordi boblene virker forfriskende og friskheten gir liv til retten. Velg en vin som er laget på tradisjonell metode, gjerne av god kvalitet. 

Slike viner finner du i Champagne, men en god crémant fra Bourgogne eller Bordeaux fungerer også fint. Velger du sekt fra Østerrike eller Tyskland får du mer fruktighet som spiller fint opp mot ertestuingen. 

Hvitvin

Dette er ikke en rett med mange aromaer, så vinen kan fint ha dempet fruktighet og gjerne innslag av noe ikke-fruktig som berme, aldersutvikling eller fatlagring. 

Høy smakskonsentrasjon er avgjørende for om vinen er god til, vi har hatt god erfaring med grüner veltliner fra Østerrike, silvaner fra Tyskland eller chenin blanc fra Loire. Flere av disse vinene har litt oljet munnfølelse som samler smakene i retten. 

Rødvin

Hvis du vil ha rødvin så bør du unngå vinene som er veldig ferske og dropspregede, aromene her blir for ulike maten. Velg heller en vin med moden og sødmefull fruktighet. Vi har gode erfaringer med grenache-basert vin fra Sør-Rhone, som Lirac eller Vacqueyras, cinsault fra Chile og pinot noir fra California eller Tyskland.

Øl

Øl er godt å drikke til lutefisken fordi det er leskende og boblende. Prøv et frisk og smaksrikt øl som belgisk saison, tsjekkisk pils eller et lyst juleøl. Et slikt ølvalg legger seg som et fint bakteppe til maten og krever ikke mye oppmerksomhet. 

For ølhunden som er åpen for et annerledes valg vil en geuze være vellykket. Et slikt øl har mer friskhet og kompleksitet.

Alkoholfritt

Man trenger ikke alkohol for å få en god matkombinasjon til lutefisken. Vi har gode alkoholfrie alternativer til rådene over for eksempel pils eller et lyst juleøl. Vårt beste tips er også her en frisk eplemost.

Brennevin

Blank og urtepreget akevitt går godt til den milde fisken, men rikt tilbehør kan åpne for en lys brun akevitt.

Lytt og lær

I podkasten vår gir Anne og Niclas deg råd om hva som kan passe til julens dissende fiskerett med søtt og salt følge. 

Podkast 213 Drikke til lutefisk

Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens dissende fiskerett med søtt og salt følge.