Nøttesteiken er mørk og smakfull

Nøttesteik er en (jule)pakke av nøtter, sopp, buljong og krydder med konsentrert smak i det jordlige og dype aromaspekteret. Umami og salt er viktige grunnsmaker i steika, og det er ofte en del sødme i tilbehøret. Derfor kan vi hente frem smaksrike drikkene. 

Hva er godt å drikke til nøttesteik?

La drikken smake litt likt som maten, eller la den være som et godt tilbehør. 

Hvitviner som har ligget litt på fat eller på gjærrester, får aroma av noe krydret og nøtteaktig. Det samme gjør viner som har blitt lagret noen år – både hvite og røde. De mørke ølene som smaker av lett ristet malt passer inn i det mørke og dype, og det samme gjør høykvalitets musserende med autolysepreg (aromaer av blant annet bakverk og nøtter.)  

Drikke som smaker av noe helt annet enn maten kan også være godt. Da er det gjerne leskende syrlighet og moden frukt som er stikkordene. 

Drikketips

Hvitvin

  • Fatlagret Chardonnay fra California eller Jura
  • Utviklet hvitvin, Rioja Gran Reserva 
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Rødvin

  • Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin på druen Shiraz fra Sør-Afrika.

Musserende vin

  • Champagne med autolysepreg eller lang lagring, Frankrike

Øl

  • Norsk juleøl
  • Belgisk dobbel

Les om de ulike typene juleøl

Brennevin

  • Brun, fatlagret akevitt

Alkoholfritt

  • Mørkt juleøl
  • Eplemost

Se utvalget av alkoholfrie produkter

Podkast 222. Drikke til nøttestek

Nøttestek er er real festmat. Her får du tips om hva du kan drikke til denne retten som både er god på både det etiske og gastronomiske plan.