Oransjevin

Oransjevin er en hvitvin med tydelig skallkontakt. Det er en robust vin som takler mye smak i maten. Aromaene i oransjevin har en del til felles med aromaer i rotmosen og det lagrede preget i kjøttet.

Hvitvin

Riesling er et godt og forfriskende valg, men det avhenger av at vinen har nok konsentrasjon, da må man gjerne litt opp i pris. Litt sødme, som man finner i halvtørre viner, kan kompensere for konsentrasjon. Prøv en Grosses Gewächs (GG) riesling eller en riesling ortswein med litt sødme.

Hvis du er åpen for nye smaker så vil en tørr szamarodni fra Tokaj i Ungarn fungere som et spennende krydder til retten

Musserende vin

Musserende vin som champagne med god fylde og tydelig autolysepreg eller aldersutvikling er en ny klassiker. 

Rødvin

Pinnekjøtt er en rett som krever en del tygging. Tyggingen gir følelsen av at vinen snerper mindre, derfor kan du velge en vin med mer tannin enn du tror. Tannin trenger ikke være noe problem. 

Her kan du enten finne frem de kraftigste vinene som shiraz fra Australia eller zinfandel fra California. Eller en vin som har vært lagret noen år og har fått et tydelig utviklet preg. Rioja Reserva eller Gran Reserva, eller en moden Bordeaux. 

Øl

Et fyldig og sødmefullt øl kan være en kontrast til det salte kjøttet for eksempel belgisk trippel, kveikøl eller et norskt mørkt juleøl. Ønsker man å fremheve røyksmaken i røkt pinnekjøtt, kan man velge et øl som er laget med røykmalt. Vil du overraske gjestene? Det gjør du med et rødt flamsk øl eller geuze. 

Brennevin

Brun og fatpreget akevitt med dype kryddertoner passer bra til pinnekjøtt. Eller overrask med en fyldig whisky med lett røykpreg.

Alkoholfri

Eplemost takler veldig mye smak i maten, prøv gjerne en som er tilsatt solbær eller andre mørke bær. Alkoholfritt juleøl med sødme og fylde er et klassisk valg.

Lytt og lær

Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens deilige pinnekjøtt i vår podcast. 

 

Podkast 224 Drikke til pinnekjøtt

Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens deilige pinnekjøtt.