Musserende vin

En tørr og slank champagne har en munnfølelse som er god til den myke fisken og gjør at smaken av maten blir tydeligere.

Hvitvin

Tørr hvitvin med god konsentrasjon og moden frukt er en nøkkel for å finne gode hvitvinsvalg. Vin med litt sødme legger et behagelig og fruktig slør over fiskesmaken - for de som ikke er så begeistret for den fermenterte fisken.
 
Vouvrey demi sec fra Loire, riesling fra Pfalz, grüner veltliner fra Østerrike eller pinot gris fra Alsace er gode valg. 

Øl

En geuze bidrar med god friskhet og spennende aromaer til kombinasjonen. Ellers er et relativt lyst, overgjæret øl med nok konsentrasjon og ikke for dominerende bitterhet et godt valg, for eksempel Saison.
 
Et norsk ølet laget på kveik passer også til denne særnorske delikatessen.
 

Brennevin

Lys akevitt med balansert krydderbruk; preg av sitrus, dill og karve kan passe godt til mild rakfisk. Vellagret rakfisk må gjerne få følge av en mer fatpreget og sødmefull akevitt.
 

Utenom det vanlige

Til den som har lyst til å bli utfordret og overrasket, har vi fire innsidetips. En god hvitvin fra Jura med litt florpreg er et spennende valg. Floraromaen er med på å forsterke fermenteringsaromaene i fisken. Selv om det kanskje ikke er det første du tenker på når vi snakker om rakfisk, smaker rosévin med god konsentrasjon virkelig godt til.
 
Surølet geuze bidrar med god friskhet og spennende aromaer til kombinasjonen. Sake og rakfisk er en annen uvanlig og spennende kombinasjon som fremhever både smaken og munnfølelsen i fisken. 
 

Alkoholftitt

Rosévin, fruktig hvitvin, lyst til mellommørkt øl eller eplemost.
 

Rødvin

Insisterer du på å ha rødvin til rakfisk vil det være et poeng å finne en vin som snerper lite, og som er saftig og leskende. Et bedre valg vil være en oransjevin, som er hvitvin laget på rødvinsmetode. Da får du en hvitvin med snerp og svale, balsamiske aromaer som bærer preg av utvikling.   

Lytt og lær

Hva drikker man til havets ost med smaksrikt tilbehør? Anne og Niclas kommer med overraskende anbefalinger. Hør vår podcast om drikke til rakfisk.

 

Podkast 221 Drikke til rakfisk

Her får du gode råd om hva du kan drikke til rakfisken. Anne og Niclas har smakt mye rart og du får høste av det de har lært.