Sødmen i tilbehører får vinen til å virke friskere og mindre fruktig. Eplene og surkålen er det lettere å harmonere med hvitvin, sider eller et lyst øl med fruktighet og friskhet. Med svisker som tilbehør passer det bra med sødmefull øl eller rødvin med preg av tørket frukt. 

Hvitvin

Hvitvin er et godt og sikkert valg, men den bør smake av moden frukt som gule epler og fersken. De som nesten bare smaker sitrus bli for spinkle. Bruk vinstilen saftig og frisk. Riesling fra Rheinhessen eller Pfalz i Tyskland, eller riesling fra Alsace. Albarinho har også nok fruktighet

Rødvin

Det er ikke like enkelt å finne en god rødvinskombinasjon, men rødvin med sødmefull fruktighet og innslag av tørket frukt gjør seg til den brune sausen og svoren. Rioja Reserva eller rødvin fra Libanon med innslag av fiken og dadler er gode alternativer.

Det går også an å velge en ferskere rødvin som er leskende og frisk, slike egenskaper som vi kjenner fra hvitvin. Pinot Noir fra California, Cinsault fra Chile eller Barbera fra Piemonte er eksempler på dette.

Øl og sider

Velg et overgjæret øl til ribbe. Det har en fruktighet som passer til maten. For eksempel blonde eller saison. Pils er et leskende alternativ. Håndverkssider passer også godt til, spesielt med epler i tilbehøret

Brennevin

En lys, brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sukålen. Hvis du vil prøve en annen type brennevin, ta en fruktig og eplepreget calvados.

Alkoholfritt

En norsk eplemost er et soleklart førstevalg, et lyst alkoholfritt juleøl er også et leskende og godt valg.

En blanding av eplegløgg med musserende hvitvin er en ny og spennende kombinasjon som det smaker jul av.

Lytt og lær

Anne vil ha fleskete riesling, men Niclas sverger til eplebasert drikke i både det store og det lille glasset. Høre våre eksperter gi råd om drikke til ribbe i vår podkast

 

Podkast 220 Drikke til ribbe

Anne og Niclas gir deg det du trenger å vite for å finne passende drikke til juleribba.