Tilbake
Drikke til mat Anledning Julemat

Oransjevin til julemat

I mat der smaken like mye preges av prosessen som av råvaren, som pinnekjøtt og rakfisk, er du ofte sikker om du velger en oransjevin.
oransjevin til julemat stephanie-studer-S3_D7Q9vz0Y-unsplash.jpg
Foto: Stephanie Studer / Unsplash

Noen vintyper er enklere å bruke til mat enn andre. Oransjevin er slik. Vi på Vinmonopolet tester mat og drikke både vidt og bredt i store og små smakspaneler. Gjennom årenes løp har oransjevin skilt seg ut som en særlig anvendelig drikk. Den fungerer spesielt godt til mat som ellers er krevende for vinen - slik som julematen.

Podkast 271 Oransjevin og mat

Her får du mange tips om hva som passer til oransjevin. Det blir alt fra norsk husmannskost til pizza.

Robuste, dype og intense 

Selv om oransjeviner kan være veldig forskjellige, har de ofte noen fellesnevnere. Aromaene i oransjeviner har en dybde som strekker seg fra de høye topptonene av blomster og balsam via moden frukt og helt ned til dype aromaer som for eksempel nøtter og krydder.

Et slikt spenn gir mange knagger som smaken av maten kan henge på. I tillegg er det en robusthet i frukten. Det vil si at smaken av vinen ikke endrer seg mye selv om det er mye smak i maten som den serveres sammen med. Smakene i slike viner er intense uten å være overdøvende. Da er det lettere å finne den riktige balansen sammen med smaken av maten.   

Kontraster til julematen

Fargen oransje har både gult og rødt i seg. På samme måte består de oransje vinene av egenskaper som finnes i andre vintyper. Her er det tannin som i en rødvin og nyansene til en høykvalitets hvitvin. Her er helt ferske aromaer som kjennetegner unge viner, blandet med utviklede aromaer slik vi finner i viner som har blitt lagret en stund.

Slike kontraster er morsomme å bruke til julematen. Ofte synes vi at det er godt når det er noen likheter i aromaene i maten og vinen, men det skal ikke være helt likt. Det er kontrastene som skaper liv i kombinasjonen. Her har oransjevinene mye å spille på.  

oransjevin elsker mat.png

Smak av prosessen

I mat der smaken like mye preges av prosessen som av råvaren, er du ofte sikker om du velger en oransjevin.

Stilforskjeller til ribbe og pinnekjøtt

Det finnes stilforskjeller blant oransjeviner også. Vi har definert to hovedstiler der vi skiller mellom de som er lys oransje, og de som er mørk oransje. De mørk oransje er de med mest preg av skallkontakten. De har fungert best til den mest smaksintense maten som pinnekjøtt, viltkjøtt og rakfisk

De lyse er omtrent som en hvitvin med noe ekstra. De har fungert godt til aromatisk mat, men ikke nødvendigvis til den kraftigste smaken. Passer fint til ribbe, kalkun og juletorsk

Maten 

Oransjevinenes gode egenskaper i kombinasjon med mat har vi hatt på radaren i mange år, og bildet som har tegnet seg, er fascinerende. Variasjonen av retter som er gode sammen med oransjeviner, er så stor.

Vi har hatt wow-opplevelser med oransjevin i smakinger med rakfisk, pinnekjøtt og bacalao – ja, nærmest all norsk tradisjonsmat. Spekemat og oransjevin er en spesielt god kombinasjon. 

Men også indisk mat, koreansk, godt lagrede oster og annet som er gjæret, tørket, lagret eller krydret. I tillegg har all grytemat, altså mat som er innkokt, vært enkelt å kombinere med oransjevin. Også mat med preg av sitrus, koriander, sopp og nøtter har vært en suksess.  

Tommelfingerregler 

I mat der smaken like mye preges av prosessen som av råvaren, er du ofte sikker om du velger en oransjevin. Sannsynligvis oftere også. Dessuten kan du merke deg at de rettene som smaker godt sammen med kombucha, håndverkssider eller geuze, sannsynligvis smaker godt sammen med oransjevin også.  

Notater fra smakerommet 

Vi har hatt mange gode erfaringer med oransjevin i våre mat- og vinsmakinger. En av grunnene er det store aromaspennet i vinstilen. Her ser du flere matretter som passet godt og eksempler på aromaer som kan dukke opp i oransjevin.

oransjevin-mat-tankekart.jpg