Sauser med mye tomat blir både søte og syrlige. Modne tomater har også mye av den femte grunnsmaken, umami. Spesielt sødme og umami gjør at tomatsauser kan få rødvin til å virke mindre fruktig og mer snerpende. Fetaost er salt og bidrar med en kremet munnfølelse.

Drikke til Baked feta pasta

Hvitvin: Det enkleste er å velge en hvitvin som har tydelig fruktighet og god friskhet. Eksempler er viner laget på druen Fiano eller viner fra området Soave i Veneto. Vin fra Hellas og druen Assyrtiko er et godt alternativ.

Rødvin: Skal du ha rødvin, tar du en med tydelig fruktighet og moderat snerp, som for eksempel en siciliansk vin laget på Frappato-druen, eller en barbera uten for mye fatpreg.

Øl: Lyst til mellommørkt øl med moderat alkohol går fint til tomatsaus. Prøv for eksempel pale ale eller blonde.

Alkoholfritt: Alkoholfritt øl og eplemost har det som trengs for å hamle opp med sødme og umami i tomatsausen.

baked feta pasta matprat.jpg

Oppskrift på baked feta pasta

250 g cherrytomat
200 g fetaost
3 ss olje
2 båter revet hvitløk
2 ts tørket oregano
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
200 g pasta , gjerne fullkornspasta
ca. 1 dl pasta vann (fra koking av pasta)'
skall av 0,5 stk sitron
4 stilker frisk basilikum

Slik gjør du

  1. Ha cherrytomater i en ildfast form. Legg en hel fetaost i midten av formen. 
    Bruk gode, modne cherrytomater i denne retten. Det gir mer sødme, enn tomater som ikke er fullt så røde. Bruk også en god fetaost, her vil smak og konsistens variere noe fra ost til ost.
  2. Bland sammen olje, oregano, revet hvitløk, salt og pepper i en liten skål. Fordel blandingen over tomater og ost.
  3. Sett formen i ovn på 230 °C , og stek til tomatene og fetaosten er helt myke, ca. 30 minutter.
  4. Kok pasta etter anvisning på pakken i en kjele med lettsaltet vann. Pastaen er aller best når den er kokt al dente, altså myk, men fortsatt har litt tyggemotstand.
    Du kan bruke både fersk pasta eller ulike typer tørket pasta, gjerne fullkorn, i denne retten. Eller om du vil gjøre det "lille ekstra" kan du også lage hjemmelaget pasta. 
  5. Ta formen ut av ovnen og sett den på et underlag som tåler varme. Bruk en gaffel og mos tomater og fetaost sammen. Smak eventuelt til med litt sukker om blandingen er for syrlig, alternativt mer salt og pepper.
  6. Hell av kokevannet på pastaen, men hold gjerne igjen 1 dl av pastavannet.
  7. Ha pastaen i formen med ost og tomater, og bland alt godt sammen. Tilsett eventuelt litt pastavann for en mer kremete saus.

Server med revet sitronskall og frisk basilikum. Server med godt brød.

Oppskriften finner du også på matprat.no