Hva påvirker drikkevalget?

Hamburger er en komplett rett med et voldsomt spenn i grunnsmaker, aromaer og tekstur. Kanskje er det nettopp dette som er noe av appellen i tillegg til at det er praktisk med håndholdt mat?

Det grillede kjøttet, og eventuelt bacon, bidrar med karamellisert og røyket aroma, litt tyggemotstand og fett. Sylteagurk, dressing eller ketsjup stemmer i med tydelig sødme og syre. De friske grønnsakene har knas og friske aromaer. Rundt det hele ligger det bløte og søte brødet. En bit av en hamburger er som en sanselig medley!

Hva passer godt å drikke til hamburger?

Spesielt sausene i hamburgeren gir drikken noe å bryne seg på. Derfor er det greit med noen markante egenskaper i drikken. Det kan enten være en tydelig fruktighet i vin eller karamellisert malt, eventuelt tydelig bitterhet og humlearoma i øl. I tillegg kan det være fint om drikken har et visst spenn i aromaene slik som hamburgeren - altså både det ferske og det litt sødmefulle.

Tenk litt på i hvilken sammenheng du skal spise burgeren. Er det grilling en varm sommerdag er det både fornuftig og godt med noe leskende som ikke har så høy alkohol.

Raske drikketips

Øl og sider

  • Red eller amber ale som gjerne kan ha litt aroma fra humle
  • Saison eller annet gårdsøl
  • IPA eller NEIPA om du liker tydelig preg av humle
  • Rødt flamsk øl eller lignende fatlagret og syrnet øl med karamellisert maltpreg
  • Sider tilsatt humle eller bringebær

Cocktail

  • Kalimotxo/calimotcho: fruktig rødvin blandet med cola

Alkoholfritt

  • Cola
  • Alkoholfritt øl
  • Ingefærøl blandet med eplemost eller mineralvann

Hvitvin

  • Druen Chardonnay fra California I USA, Sør-Afrika, Australia, New-Zealand med fat- og bermepreg. Se etter vin i vinstilen krydret og fruktig.
  • Fatlagret vin basert på druene Chenin Blanc eller Semillon fra Sør-Afrika
  • Oransjevin eller perlende vin basert på aromatiske druetyper som Muscat, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer eller Torrontés
  • Vin basert på Sauvignon Blanc fra New-Zealand eller USA om du vil ha fersk frukt og friskhet.

Les om vinstilene for hvitvin

Rødvin

  • Druene Barbera eller Frappatto fra Italia om du vil ha det livlige og lette
  • Druen Pinot Noir med litt fatpreg, fra USA, Chile, Australia eller New Zealand
  • Druen Zinfandel fra California, om du vil ha noe bløtt og fyldig

Podkast 194. Drikketips til grillmaten

Hva smaker godt til grillmaten?