Tilbake
Drikke til mat Anledning Kos

Vin til laks

Å finne passende drikke til mat har ingen fasit, men tilberedning, tilbehør, råvarer og egen smak har mye å si. Her får du våre drikketips til laks tilberedt på seks ulike måter.
laks AV.jpg
Foto: Getty Images

Drikketips til laksetaco med tomatsalsa, guacamole og korianderdressing

Unngå drikke som er veldig smaksrik eller konsentrert fordi det vil overdøve maten. Samtidig kan viner som ikke har tydelig fruktighet forsvinne litt og bare bli spinkle og syrlige. Preget av ferske urter, grønnsaker og lime går nok best til ganske unge viner eller viner som ikke har for høy modning. På grunn av en del syre fra lime, så bør vinen ha høy friskhet.

Her er det mye krydder og friskhet fra lime. Et hveteøl som har høy friskhet harmonerer med korianderpreget i retten. En undergjæret pilsner variant er også et godt alternativ. Chenin Blanc er en hvitvinsdrue som ofte fungerer godt mot krydret mat.

Drikketips til laks med sommerkål og mandelpotetstappe

Retten er delikat og mild i smaken. Det er derfor fornuftig å velge drikke som ikke er så veldig smaksrikt eller konsentrert. Samtidig er den ganske fet og krever derfor vin med god friskhet og fylde. Hvitvin er det sikreste valget.

Velg en hvitvin med god friskhet og fersk fruktighet. Tysk Riesling, tysk Silvaner, chablis og sancerre går fint. En god kombinasjon er Gewurztraminer eller Riesling fra Alsace. Disse hvitvinene har fin fylde som passer bra med fettet i laksen og rømmen.

Drikketips til bakt laks med mangosalat og potetbåter

Når du varmer laksen på 43 grader eller deromkring, er resultatet en fisk som er mer delikat i fargen. Den varmebehandlede fisken ser ut som den er rå både i farge og konsistens. Fisken kan serveres både som forrett og hovedrett, og den holder seg fire-fem dager i kjøleskap.

Ungdommelig hvitvin laget på druen Alvarinho/Albariño har god frukt, bra friskhet og aromaene balanserer godt. Musserende rosévin fra Østerrike er også et godt valg. Av øl kan du prøve en frisk og fyldig pilsner, wit eller en sitruspreget IPA.

Drikketips til grillet eller stekt laks med rømme og agurksalat

Laksestykker rett på grillen gir litt karamellisert smak og litt tørrere konsistens enn kokt. Smaken konsentreres og krever en vin med samme smakskonsentrasjon, altså en vin av høyere kvalitet. Friskhet er alltid viktig, og en Sauvignon Blanc fra Loire i Frankrike passer godt. Det samme gjelder ueiket eller lett eiket Chardonnay fra Burgund, eller italiensk Fiano di Avellino. Fett og syre fra rømme og agurksalat gjør friskhet i vinen bare viktigere.


Drikketips til foliebakt laks med urter, rømme og agurksalat

Laks i folie kan hives på grillen, eller stekes i ovnen. Den får en kokt konsistens, bevarer saftigheten, virker litt feitere og blir mildere i aromaene enn grillet laks. Fedmen krever friskhet, men de milde aromaene krever ikke en veldig konsentrert vin. En spansk Albariño fra Rias Baixas eller en østerriksk Grüner Veltliner har friskhet, fedme og aroma som matcher urtene og tilbehøret.

Drikketips til røyket laks

Røykeprosessen konsentrerer de gode aromaene i fisken så de blir enda tydeligere. Konsentrasjon og smaksrikdom i vinen blir viktig her. En tørr fino sherry er spennende. En fyldig og tørr østerriksk eller tysk Riesling yter også villaksen rettferdighet.