Hva påvirker drikkevalget?

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk.

Salt er hovedsmaken i spekemat. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. Veldig salte skinker, eller den mest smaksintense spekematen, tar lett all luven fra vinen og trenger vin med mer konsentrasjon.

Frukt og friskhet og gjerne litt utvikling

De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese. Av hvitvinene er det den ikke helt hvite oransjevinen som klarer dette best. Noen oransjeviner har flere måneder med skallkontakt og skiller seg ut med å ha noe snerp (tannin), og aromaer som gir assosiasjoner til marmelade, te, kvae, furunål, appelsinblomst og fersk sopp. Dette er aromaer som går svært godt til lagret spekemat.

Hva er oransjevin?

Noen raske drikketips

Rødvin

  • Rioja Reserva eller Gran reserva som er 5-10 år gammel
  • Vin på druen Pinot noir, Gamay eller Barbera
  • Italiensk vin fra Toscana på druen Sangiovese

Hvitvin

  • Oransjevin
  • Slørvin (florvin) fra Jura I Frankrike
  • Hvit Rioja, Reserva eller Gran reserva

Musserende vin

  • Sekt fra Tyskland eller Østerrike.
  • Methode Cap Classique (MCC) fra Sør-Afrika
  • Crémant fra Frankrike (Bourgogne eller Jura) eller Franciacorta fra Italia

Sterkvin

  • Tørr sherry, for eksempel en Fino eller Manzanilla

Øl og sider

  • Lys lager eller pils
  • Norsk kveik-øl
  • Norsk eller utenlandsk håndverkssider

Alkoholfritt

  • Eplemost med eller uten bobler
  • Alkoholfritt øl
  • Alkoholfri vin - rød eller hvit