Vin til spekematen

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.

Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Spania eller Italia. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese. 

Veldig salte skinker, eller den mest smaksintense spekematen, tar lett all luven fra vinen og trenger vin med mer konsentrasjon. Smakskonsentrasjon i vin koster ofte noe ekstra, men utviklet rødvin, som 5-10 år gammel Rioja reserva/Gran reserva, har både smaksintensitet og fine, modne aromaer som harmonerer fint med spekesmaken.

Av hvitvinene er det den ikke helt hvite oransjevinen som klarer dette best. Noen oransjeviner har flere måneder med skallkontakt og skiller seg ut med å ha noe snerp (tannin), og aromaer som gir assosiasjoner til marmelade, te, kvae, furunål, appelsinblomst og fersk sopp. Dette er aromaer som går svært godt til lagret spekemat.

For å finne oransjeviner i nettbutikken vår kan du klikke på filteret økologisk produksjon.

Florvin fra Jura og, som for rødvin, hvit Rioja reserva eller Gran reserva er også gode valg

I en smaking blant våre ansatte foretrakk mer enn halvparten av våre ekspeditører oransjevin fremfor både hvitvin og rødvin.

Sterkvin til smaksterk mat

Tørr sherry, for eksempel en Fino eller Manzanilla, er velegnet til spekemat. Konsentrasjonen i sterkvinen gjør at den hamler opp med de beste skinkene og aromaene kan minne om de du finner i moden spekeskinke.

Bobler og salt 

Musserende viner er også et godt valg. Friskheten er nesten alltid høy i musserende vin fordi druene høstes tidlig. I tillegg gir boblene er forfriskende følelse som lesker mot det salte og fete. Autolysepreg er viktig. Det gir vinen smaksintensitet og aromaer av sopp, bakt eple, krydder og nystekt brød, gode «brobyggere» til smaken i spekematen.

Les om autolysepreg og tradisjonell produksjonsmetode for musserende vin

Hvis du liker musserende i en fruktig stil, så gå for Sekt fra Tyskland eller Østerrike. For en mer autolysepreget variant, ta en Methode Cap Classique (MCC) fra Sør-Afrika, en crémant fra Frankrike (Bourgogne eller Jura) eller Franciacorta fra Italia. 

Øl og sider

Øl til spekemat har lange tradisjoner. Pilsner er mye brukt, og av god grunn, men et spennende alternativ er norsk kveik-øl. Dette er en urgammel ølsort med mye smak og god friskhet.

Kveik er gjær på gamlemåten. Komplekse gjærkulturer som lokalt har gått i arv i generasjoner kan gi ølet andre aromaer enn moderne gjærstammer.

Nå som epletrærne igjen står i blomst er også sideren fra i høst klar for matbordet. Både norsk og utenlandsk håndverkssider er et meget godt følge til skinke og spekemat. 

Alkoholfritt

Epledrikker uten alkohol er et godt og smart valg til spekematen. Prøv en eplemost – gjerne med bobler. En pale ale uten alkohol kan du trygt servere ølhunden.