
Vin til spekematen
Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.
Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Spania eller Italia. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.
Veldig salte skinker, eller den mest smaksintense spekematen, tar lett all luven fra vinen og trenger vin med mer konsentrasjon. Smakskonsentrasjon i vin koster ofte noe ekstra, men utviklet rødvin, som 5-10 år gammel Rioja reserva/Gran reserva, har både smaksintensitet og fine, modne aromaer som harmonerer fint med spekesmaken.
Av hvitvinene er det den ikke helt hvite oransjevinen som klarer dette best. Noen oransjeviner har flere måneder med skallkontakt og skiller seg ut med å ha noe snerp (tannin), og aromaer som gir assosiasjoner til marmelade, te, kvae, furunål, appelsinblomst og fersk sopp. Dette er aromaer som går svært godt til lagret spekemat.
For å finne oransjeviner i nettbutikken vår kan du klikke på filteret økologisk produksjon.