Tilbake
Oppskrifter

Grillet kongekrabbe: oppskrift med drikketips

Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig i kongekrabbe og blir forsterket av grillingen. Hva gjør det med drikkevalget?
kongekrabbe med ramsløksmør vinbladet av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2021-2
Tekst: Marie Steffens
Drikketips: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul

Kongekrabbe kalles også kamtsjatkakrabbe eller russerkrabbe. Den ble introdusert fra det nordlige stillehavsområdet til Murmanskfjorden av sovjetiske forskere på 1960-tallet. I dag kan den fritt fanges vest for Nordkapp. Man ønsker å begrense spredningen, siden krabbene gjør skade på bunnen og øvrig liv der. Den er et bærekraftig og godt alternativ til sjøkreps og norsk hummer.

kongekrabbe naturell vinbladet.jpg

Kongekrabbe

Kongekrabbe er en av de største krabbene som finnes. Det er bare beina og klørne som spises, og de egner seg både til å koke, steke og grille.

Drikke til kongekrabbe 

Smaken fra skallet av krabben setter et tydelig skallpreg på retten. Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig, og blir forsterket av grillingen. Det grønne urtesmøret og sitronskvisen er kontraster til krabben, men smakene kobles sammen av stekeskorpearomaer fra grillingen. 

Hvitvin

Vinen skal ikke stjele oppmerksomheten, men du trenger en vin som er litt feit og fast i klypa, ellers vil den virke sur og skrinn, så ikke velg de aller slankeste vinene. Velg heller en vin med god modning og god konsentrasjon. Både viner som har ligget litt på fat eller på gjærrestene (berme) vil passe til den grillede og karamelliserte smaken av krabbeskall.

Vår fagavdeling hadde en skikkelig wow-opplevelse med hvit Colares til denne retten. Colares er et lite område vest for Lisboa i Portugal, der de lager karaktersterke hvitviner på Malvasia-druen. 

  • Fatlagret eller fatfermentert vin på druen Sauvignon Blanc - dette finner du i Bordeaux, New Zealand og i Australia
  • Fatlagret vin på druen Albarinho i Portugal eller Spania
  • Hvit Colares fra Lisboa, Portugal
  • Fatlagret vin på druen Chardonnay, som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA, Argentina eller Australia

Øl & sider

  • Lyst øl, som pils og lys lager
  • Belgisk Wit som er smaksatt med sitrus og koriander
  • Tørr sider fra Norge eller Asturias i Spania

Alkoholfritt

  • Lyst øl
  • Håndverkssider

Grillet kongekrabbe med ramsløksmør

1 kg kongekrabbebein (helst rå frosne, men du kan også bruke kokte)
1 lite surdeigsbrød (kan godt være noen dager gammelt)
250 g temperert meierismør
2–3 ss ramsløkpure eller en god håndfull (200 g) fersk, grovhakket ramsløk
1 liten bunt persille, grovhakket
1 finhakket sjalottløk
1 liten bunt dill, grovhakket
4 hjertesalat
1 ss olivenolje
1 sitron, saften og finrevet skall
2 sitroner, delt i to til grilling
litt salt og pepper

Slik gjør du det

Bruk en skarp kniv. Det er best å skjære i krabbebeina når de er halvfrosne, hvis ikke du får fiskehandleren til å gjøre det for deg. Del beina i tre like lange biter. Del dem så på langs i to like halve sylindere. Sett kjølig så de tiner forsiktig. 

Kjør persille, dill, ramsløk, sjalottløk, smør, sitronskall og sitronsaft i en food processor. Kjør til det blir helt glatt, grønt og luftig. Smøret kan godt stå romtemperert til du skal bruke det.

Fyr opp grillen eller sett ovnen på grillfunksjon. Del hjertesalaten på langs, og skjær opp skiver av surdeigsbrød. Ha på litt olivenolje og grill dem ca. to minutter på høy varme. Grill sitronene noen minutter med snittflaten ned og sett til side.

Grill krabben på skallsiden i to minutter og legg den så på et stekebrett. Ha godt med ramsløk­smør over det hvite krabbekjøttet. Sett brettet på grillen og legg over lokk i noen minutter til smøret smelter over krabben. Du kan også grille i ovn.

Server med toast, sitron og grillet salat. Salt og pepre litt ved servering. Samle gjerne opp det smeltede smøret for å dyppe brødet i, eller hell det over salaten. 

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.