Smaken av makrell

Lyse sommernetter, blikkstille hav og gode venners lag har en smak, og det er smaken av grillet makrell. Prøv den alene eller i følge med sesongens beste råvarer, for eksempel nykål og norske nypoteter.

Fett bærer smak, og i dette tilfellet er smaken umami. Det kan ta mye av smaken til vinen, så vi anbefaler smaksrik drikke til makrell. Fettinnholdet i makrell varierer. Den blir fetere jo nærmere høsten vi kommer. Klassisk tilbehør er agurksalat, rømme og kokte poteter.

Kontraster og mer av det gode

Til fet fisk er det naturlig å ønske seg en kontrast i form av syre. Derfor er syrlig agurksalat og sitron godt tilbehør. Og litt ekstra frisk hvitvin. Diskret fatpreg kan gå fint så lenge fruktigheten og friskheten er god. En vin på druen Sauvignon blanc gir kontrast og forsterker effekten av agurksalaten. Varianter fra New Zealand er tydelig aromatiske. Er du derimot blant dem som elsker fedmen i fisken og ønsker å fremheve den, kan en fetere vin med en oljet munnfølelse være et godt og spennende valg.

Noen raske drikketips

Hvitvin

  • Chablis fra Frankrike med noe fatpreg
  • Vin på druen Albariño fra Galicia i Spania
  • Vin på druen Alvarinho fra Portugal
  • Vin på druen Sauvignon blanc fra New Zealand eller Frankrike
  • Vin på druen Silvaner eller Grüner veltliner

Øl & Sider

  • Lys lager eller pilsner
  • Surøl, som geuze fra Belgia
  • Hveteøl for eksempel fra Belgia eller Tyskland
  • Sider fra Asturias eller Baskerland

Alkoholfritt

  • Alkoholfri hvitvin
  • Eplemost
  • Alkoholfri øl av typen lys lager
andreas ingul portrett kvadrat.jpg

Grilltips!

Pensle fisken med lettpisket fløte rett før du griller den. Det hjelper så skinnet ikke henger fast i grillen.

Serveringstips!

Vår polkokk, Andreas Ingul, serverer gjerne makrellen med en salsa verde, ramsløkpesto eller chimmichurri. Det passer også godt med grillet kål, nypoteter med ramsløksmør, potetsalat med masse sennep, dill og pepperrot, eller salat med ferske reddiker. Fyll gjerne buken med ramsløk før du griller fisken.