Smaken av makrell

Lyse sommernetter, blikkstille hav og gode venners lag har en smak, og det er smaken av grillet makrell. Prøv den alene eller i følge med sesongens beste råvarer, for eksempel nykål og norske nypoteter.

Fett bærer smak, og i dette tilfellet er smaken umami. Det kan ta mye av smaken til vinen, så vi anbefaler smaksrik drikke til makrell. Fettinnholdet i makrell varierer. Den blir fetere jo nærmere høsten vi kommer. Klassisk tilbehør er agurksalat, rømme og kokte poteter.

Kokketips!

Vår polkokk, Andreas Ingul, serverer gjerne makrellen med en salsa verde, ramsløkpesto eller chimmichurri. Grillet kål, nypoteter med ramsløksmør, evt potetsalat med masse sennep, dill og pepperrot, litt salat med ferske reddiker passer også godt til. Fyll gjerne buken med ramsløk før du griller.

Hvitvin til makrell

Til fet fisk er det naturlig å ønske seg en kontrast i form av syre. Derfor er syrlig agurksalat og sitron godt tilbehør. På samme måte er viner med god friskhet (mye syrlighet) et godt valg. Diskret fatpreg kan gå fint så lenge fruktigheten og friskheten er god. En frisk Chablis som er moderat eiket er et godt valg, det samme er en spansk eller portugisisk albariño.

Om man ønsker en vin med mer syre kan man alltids velge en tørr tysk reisling. En vin laget på Sauvignon Blanc vil forsterke effekten av agurksalaten – både i form av friskhet og i form av grønne aromaer. Varianter fra New Zealand er tydelig aromatiske. 

Er du derimot blant dem som elsker fedmen i fisken og ønsker å fremheve den, kan en fetere vin med en oljet munnfølelse være et godt og spennende valg. Prøv en vin laget på Silvaner eller kanskje til og med en Gewürztraminer

Øl til makrell

Et lyst, leskende øl med middels fylde og bra friskhet vil passe godt til. Mange øl passer til en slik beskrivelse. Geuze er en av de aller friskeste øltypene vi har. Eddiken i agrurksalaten demper friskheten i ølet litt, og de fruktige og osteaktige aromaene er en god kontrast til både fisken og salaten.

Wit er en lys øltype laget på hvete. Det har lite bitterhet og fruktige aromaer av sitrus og et fint urtepreg som virker oppfriskende. Også saison er et godt valg. Her er det litt mer fylde, men moderat bitterhet og fin fruktighet. 

Sider til makrell 

Det finnes etter hvert et godt utvalg av håndverkssider. Slik drikke har mer friskhet enn de fleste øl, og har spennende eple – og fermenteringsaromaer. Prøv en variant fra Asturias i Spania eller fra Bretagne i Frankrike. 

Alkoholfritt til makrell

Rabrabralimonade! Rabarbra har en helt særegen syrefriskhet som smaker veldig godt sammen med den fete fisken. Det gjør også liknende drikke med smak av noe «grønt» og godt med friskhet.

James Grieve er en eplesort som gir slank og syrefrisk eplemost, og det smaker godt sammen med fisken og salaten. Ingefærøl har mer jordlige aromaer og en tydelig varm munnfølelse som gir en spennende kombinasjon.  

andreas ingul portrett kvadrat.jpg

Grilltips!

Pensle fisken med lettpisket fløte rett før du griller den. Det hjelper så skinnet ikke henger fast i grillen.

Makrell er.....

  • Sør-Koreas nasjonalfisk.
  • en viktig eksportartikkel. I 2018 eksporterte vi 63 000 tonn til Japan. 
  • designet for et fritt liv. Den er strømlinjeformet med liten vannmotstand, og svømmer uten stans også i søvne for å ikke synke.  
  • «sosial» og lever hele livet i stim. 
  • i slekt med tunfisk.