Lette, enkle drikker passer godt til reker naturell

Reker er vinvennlig mat og det er vanskelig å velge helt feil drikke, men rekesmaken er delikat og kan være lett å overdøve. Lett, enkel drikke med god friskhet smaker derfor godt og forfriskende, på samme måte som sitronen du presser over rekesmørbrødet.

Reker naturell serveres som regel med loff, sitron, dill og majones eller aioli.

Beregn 1/2 kg reker per person som hovedrett.

Hvitvin 

Frisk og fruktig hvitvin, som muscadet eller petit chablis.

Ung, tysk riesling, tørr eller halvtørr som spätlese eller fienherb.

Fra vestkysten av Den iberiske halvøy lages det elegante og aromatiske viner med delikat fruktsødme og finesse på druen albariño/alvarinho, noe som harmonerer spesielt godt med reker som har naturlig sødme og et lett saltpreg.

En slank og frisk rosévin passer også godt.

Musserende

Slank, frisk crémant fra Burgund eller Loire. 

Øl

Pils/lager eller tysk hveteøl. 

Alkoholfritt

Sitronlimonade eller eplemost av en syrlig eplesort som James Grieve. Bland den gjerne ut med litt boblevann.

Ikke kast skallene!

Tar du vare på skallene etter rekefesten, kan du lage en fantastisk kraft til skalldyr eller fiskesuppe. Du kan fryse skallene til du har mye nok til å lage en god kraft. Ferdig kraft kan også legges i fryseren til du trenger den, gjerne i porsjonsbeger.

Når på året smaker rekene best?

Det selges absolutt mest skalldyr om sommeren, men faktisk er kvaliteten enda bedre andre tider på året. Reker liker kaldt vann, derfor smaker de aller best om vinteren.

Men sesongen henger også sammen med tid for gyting; etter gyting går kvaliteten ned. Dyrene har da brukt all næring til eggene sine og blir magre, med mindre smak.

Derfor smaker rekene aller best i september, for da er hodet fullt av rogn. Et par uker ut i oktober går rogna over til buken. Også i januar og februar smaker de ekstra godt, før gytingen starter i mars.