En salat kan være noe så enkelt som salatblader med olje eller dressing på, eller du kan fylle på med grønnsaker, nøtter, frukt, ost og kjøtt eller fisk.  

 

Grønn vin

Dette uttrykket brukes om hvitvin fra Vinho Verde i Portugal, og Østerrikeren bruker det om deres hvitviner på druen Grüner Veltliner. «Grønn vin» kan også være viner med smak og aroma av ting som minner om grønne ting som grønt eple, lime, urter, gress, solbærbusk.

 

Drikke til salat

Velg lette og fruktige viner. Hvitvin passer bedre til rå grønnsaker enn rødvin. Er det fisk eller skalldyr i salaten kan du fint bruke en «sjømathvitvin» som chablis. Til kylling- eller tunfisksalat trenger du en hvitvin med mer fylde og smakskraft, gjerne med innslag av godt moden frukt. Vil du helst ha øl velger du et øl med lyst maltpreg og moderat bitterhet. 

 

Grønn salat

  • Sauvignon Blanc - hele verden.
  • Grüner Veltliner - Østerrike.
  • Alvarinho/Albarinho - Vinho Verde, Portugal. Rias Baixas, Spania. Uruguay
  • Alkoholfri hvitvin eller kombucha

 

Sjømatsalat

  • Chablis - Frankrike
  • Riesling - Rheinhessen
  • Zelen - Slovenia
  • Alkoholfri rosévin

 

Kyllingsalat

  • Sauvignon Blanc - Bordeaux
  • Albariño - Spania
  • Vermentino - Sardinia
  • Eplemost eller alkoholfri eplesider