Tilbake
Drikke til mat

Drikke til bidos

Selv om den vanligste drikken til bidos er rød saft kan det også smake godt med en saftig rødvin eller en tradisjonsrik øl.
drikke til bidos av.jpg
Foto: matprat.no

Bidos er festmat

6. februar er samefolkets dag. Til feiringen hører naturligvis tradisjonell mat og god drikke.

Bidos er en slags lapskaus med reinkjøtt og er en av de vanligste rettene ved store fester, også på 6. februar. Små stykker av reinkjøtt og poteter kokes sammen og krydres med salt og pepper. Tidligere var dette de eneste ingrediensene, men nå er de mange som også har i gulrøtter.

I Finnmark er det ikke vanlig å drikke vin til. Rød husholdningssaft er den vanligste drikken for både store og små. For de som ønsker annen drikke kan vin med saftig fruktighet og friskhet være en smakfull kontrast til det salte og innkokte. Og som til annen tradisjonsmat er øl et naturlig og leskende følge som du med hell kan servere til festen.   

Drikketips

Alkoholfritt

  • Rød husholdningssaft
  • Eplemost
  • Alkoholfri rødvin
  • Alkoholfritt øl

Rødvin

  • Vin på druen Barbera, Italia
  • Vin på druen Mencia, Spania
  • Vin på druen Gamay, Frankrike

Øl

  • Mellommørkt øl med kveik
  • Blonde eller saison
  • Pilsner / lyst lagerøl

Hvitvin

  • Vin på druen Chardonnay fra USA, Chile eller Argentina
  • Oransjevin med tydelig skallpreg

Samefolkets dag

Samefolkets dag er felles for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland og ble vedtatt av Samekonferansen i 1992. Dagen ble feiret første gang i 1993, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar 1917 i Trondheim. Dette var første gang i historien at nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger.