Saken er biff
Eller er den det? Våre erfaringer viser at kjøtt smaker mindre enn man skulle tro. En god biff har mye struktur som krever tygging, det har karamellisert stekeskorpe og en blodig biff har dype aromaer som minner om en slags fruktighet. Allikevel er det i de fleste tilfellene sausen eller tilbehøret som smaker mest. Det er altså ikke selve biffen som er det viktigste for drikkevalget.
Men hva med stykningsdelen, har det noe å si?
Om du velger ytrefilet eller entrecôte har ikke så mye å si etter vår erfaring, det er fremdeles saus og tilbehør som preger retten. Stykningsdeler med grovere struktur, slik som entrecôte og biffstykker fra bogen (flat iron steak, denver steak og spider steak) krever mer tygging, da kan man tillate seg viner med mer tannin.
Hva er god drikke til biff?
Det viktigste for en god kombinasjon er at hverken maten eller drikken skal overdøve hverandre. Det gjelder altså å finne drikke som smaker omtrent like mye som maten, og gjerne finne aromalikhet i både mat og drikke.
La oss se på noen vanlige biffretter.
Biff med bearnés
Bearnés (bearnaise) lages av smør, eggeplommer, eddik, løk, hvitvin, sitron og estragon. Les en gang til og tenk på hvilken vin du ville ha valgt til dette.
Hvitvin, ikke sant? Hvitvin har både friskheten (syre) og aromalikhet med sausen, spesielt fat- og bermelagrede varianter som smaker av smør. Fruktigheten i rødvin gir ofte en for stor aromatisk kontrast til sausen, og kan dekke over smaken av maten i for stor grad. Men det finnes noen unntak; blant annet kan de litt utviklede rødvinene passe godt.
Raske drikketips:
- Fatlagret hvitvin på druen chardonnay fra Burgund, Jura eller California
- Fatlagret hvitvin på druen chenin blanc fra Sør-Afrika
- Fatlagret hvitvin fra Pessac-Leognan i Bordeaux
- Rødvin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux , Toscana eller Rioja
- Alkoholfri norsk håndverkssider
Biff med rødvinsaus
Sausen er kraftig med smak av innkokt rødvin og god kjøttkraft. Her er det ingen grunn til å holde igjen på smakene i drikken. Fyldige rødviner med mørke og dype aromaer og godt med tannin fikser biffen.
Se også vår oppskrift på sidersaus
Raske drikketips:
- Rødvin på druen malbec fra Cahors i Frankrike eller Mendoza i Argentina
- Rødvin på druene cabernet sauvignon og merlot fra Bordeaux, Libanon, USA eller Australia
- Mørkt maltpreget øl som porter eller stout
- Eplemost med bær