Mørt og magert

Rype og annen viltfugl som orrhøne, tiur og fasan har magert kjøtt og da passer det ekstra godt med saftig drikke til. Tilbehøret og tilberedningen av kjøttet er allikevel det viktigste for valget av drikke.

Gammel fremfor ung

Fløtesaus og sopp favoriserer drikke med sødmefull frukt og fylde, mens nyanserte viner med lagringspreg passer best til sjysaus og rotgrønnsaker.

Generelt vil vi anbefale eldre vin fremfor ung, og fyldig vin fremfor lett. Rødvin er det vanligste vinvalget, men også hvitvin, musserende vin og oransjevin er veldig gode valg.

Raske drikketips

Rødvin

Vinstil: Utviklet og nyansert

  • Vin på druen Pinot noir fra Burgund, Frankrike
  • Vin på druen Nebbiolo fra Italia, f.eks. Barolo, Barbaresco, Gattinara

Vinstil: Fyldig og saftig

  • Vin på druen Syrah, gjerne fra Nord-Rhone, f.eks. Cote-Rotie eller Cornas

Les om vinstilene for rødvin

Hvitvin & musserende

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
  • Fatlagret chardonnay
  • Moden vintage champagne

Øl & sider

  • Brown ale
  • Red/amber ale
  • Belgisk klosterøl av typen dubbel
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Alkoholfri håndverkssider

Podkast 154. Vin til vilt

Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer.