Tilbake
Drikke til mat

Drikke til krabbe

Drikken skal ikke stjele oppmerksomheten, men du trenger en vin som er litt feit og fast i klypa, så en ikke virker sur og skrinn.
krabbe-av.jpg
Foto: 3iuka.no / Synøve Dreyer

Smaken av krabbe

Krabbe smaker mye. Spesielt det brune krabbekjøttet fra krabbehuset. Det inneholder mye umami og har en tydelig smak av salt og litt jordlige aromaer.

Det hvite kjøttet fra klørne og fotstøet er mildere med en mer delikat smak, ikke ulikt reker eller sjøkreps. Den tradisjonelle og vanligste måten å spise krabbe på her i landet er kokt, avkjølt krabbe med loff, sitron og majones. Tilbehøret bidrar med litt friskhet og fett, men det er smaken av krabben som spiller hovedrollen. 

Drikke til krabbe 

Umamismaken i det brune kjøttet stjeler en del frukt fra vin. Vinen må ha mye smak for at den ikke skal virke sur og skrinn. Velg gjerne en vin laget på godt modne druer og god konsentrasjon, og helst en drikke som smaker av noe mer enn frukt; både viner som har ligget litt på fat eller på gjærrestene (berme) vil passe til det jordlige krabbekjøttet. Alternativt kan viner som er laget på aromatiske druesorter fungere som en god kontrast til smaken av maten. Akkurat som dill eller koriander er godt tilbehør.  

Drikketips 

Hvitvin 

  • Vin på druen Chardonnay fra Bourgogne i Frankrike eller California i USA  
  • Hvitvin fra Bordeaux i Frankrike
  • Riesling Grosses Gewächs fra Tyskland

Musserende vin 

  • Champagne fra Frankrike
  • Crémant fra Bourgogne eller Jura i Frankrike
  • Methode Cap Classique fra Sør Afrika

Øl og sider 

  • Pale ale 
  • IPA 
  • Pils 
  • Sider fra Frankrike eller England

Alkoholfritt 

  • Ingefærøl 
  • Alkoholfritt IPA 
  • Eplemost 

Ikke kast skallene!

Tar du vare på skallene etter skalldyrfesten, kan du lage en fantastisk kraft. Vanlige rekeskall gir fin kraft til skalldyr- eller fiskesuppe, men skall fra kreps, krabbe og hummer gir enda kraftigere smak.

Du kan fryse skallene til du har nok til en god kraft. Ferdig kraft kan også legges i fryseren til du trenger den, gjerne i porsjonsbeger.

Visste du at ...

... kongekrabbe eller kamtsjatkakrabbe ble spredt langs norskekysten av russiske forskere på 1960-tallet. Kommersiell fangst startet først i 2002. 
... krabber lever dels av muslinger og har en slags tenner i magesekken for å kunne knuse harde skall.

Podkast 204. Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe.