Smaken av krabbe

Krabbe smaker mye. Spesielt det brune krabbekjøttet fra krabbehuset. Det inneholder mye umami og har en tydelig smak av salt og litt jordlige aromaer.

Det hvite kjøttet fra klørne og fotstøet er mildere med en mer delikat smak, ikke ulikt reker eller sjøkreps. Den tradisjonelle og vanligste måten å spise krabbe på her i landet er kokt, avkjølt krabbe med loff, sitron og majones. Tilbehøret bidrar med litt friskhet og fett, men det er smaken av krabben som spiller hovedrollen. 

Hvitvin

Det er naturlig å velge sitron som tilbehør til krabbe, ikke tyttebær. Kanskje et litt søkt eksempel, men på samme måte er hvitvin et mer naturlig valg til krabbe enn rødvin.

Her kan du fint velge en vin med mye smak. Umamien i krabbekjøttet stjeler mye smak, så ikke velg de aller slankeste vinene. Velg heller en vin med god modning og god konsentrasjon. Både viner som har ligget litt på fat eller på gjærrestene (berme) vil passe til det jordlige krabbekjøttet.

Et sikkert kort er Chardonnay fra sør i Bourgogne eller noen av de mange gode områdene for Chardonnay utenfor Europa, som Patagonia (Argentina), Yarra Valley (Australia) eller Marlborough (New Zealand).

Mer aromatiske viner kan også fungere som en god kontrast til smaken av maten, akkurat som dill eller koriander er godt tilbehør. Igjen er det viktig å få med god konsentrasjon og gjerne litt fet munnfølelse. Dette finner du for eksempel i hvit bordeaux som er laget på druene Sauvignon blanc og Sémillon (altså ikke kun Sauvignon blanc).

Et annet uvanlig og spennende valg kan være Gewurztraminer. Dette er fete viner med tunge aromaer og med mindre syre enn vi er vant med fra hvitvin. Moderat med syre og tunge aromaer er det motsatte av det vi vanligvis anbefaler til sjømat, men akkurat til krabbe kan det være spennende å forsterke det dype og kraftige i krabbesmaken.

Musserende

Vin med bobler er et godt følge til krabbelaget. Velg gjerne en som har noe mer enn fruktighet.

Musserende vin som har ligget en stund på gjærrestene utvikler autolysepreg. Det gir aromaer av kjeks og brødbakst i tillegg til en kremet munnfølelse. Det smaker godt sammen med krabbearomaene. Autolyse finner du oftest i champagne, men også i andre musserende viner som crémant fra Bourgogne og de fra Alta langa i Piemonte.

Øl

Øl blir ikke påvirket av maten like mye som vin gjør. Ølet skal ikke overdøve maten, og det skal ikke bli helt borte bak maten.

Tenk på samme måte som når du velger brød til krabbefesten. Liker du best loff, velger du et øl med lyst maltpreg, for eksempel en pils eller en hveteøl. Liker du litt mørkere brød, velger du et øl med mørkere malt, som for eksempel en brown ale. Og hvis det er urtene som er prikken over i´en på smørbrødet ditt, så kan det være en idé å velge et humlepreget øl som IPA eller pale ale.

Sider

Ikke glem sideren til krabbelaget! Fruktigheten og fermenteringspreget er en uimotståelig kombinasjon med krabbe. De franske siderne har som regel mest fermenteringspreg. 

Alkoholfritt

Det blir fest uten alkohol også, og vi har heldigvis mange gode alternativ i alkoholfrihylla. Eplemost er et selvfølgelig valg. Gjerne en av de mer smaksrike variantene.

Den rike, dype smaken av krabbe er en perfekt match til ingefær. Et godt ingefærøl er et fullverdig alternativ til vin og øl. For de som synes den varmende ingefæren blir for intens, så er det lov å blande den med litt eplemost.

Smakelig måltid!

Podkast 204 Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe.