Hva smaker østers

Du har kanskje lagt merke til at noen østers er større, har en litt annen fasong og navn enn andre østers? Det finnes flere ulike typer, og selv om det er den norske stillehavsøstersen de fleste butikkene har i fiskedisken, dukker det også opp andre varianter. 

Norske, ville stillehavsøsters har en delikat smak med tydelig sjøaktig mineralitet, men franske La pousse en Claires har en fyldig, rik smak og er stor i størrelse. 

Hva smaker godt til østers?

Av og til er det overraskelser som skaper begeistring. Vi er vant til slanke og mineralske drikker til den sjøaktige smaken av østers. Østers og champagne er en klassiker av en grunn.

Stout og porter har derimot tette og mørkbrente maltaromaer som pussig nok ikke overdøver smaken av skaldyret. Ølet bidrar til maten litt som en god soyabasert saus gjør. For å  sette pris på kombinasjonen må du like både svart øl og østers kvar for seg.

Gose er surøl med litt salt. Saltet passer godt til havsmaken i østersen. Det er akkurat passe syrlig, og overdøver ikke maten. Bringebærsurøl gir en stor kontrast i denne retten, men det er med på å gi liv til kombinasjonen. Akkurat som mange bruker bæreddik som tilbehør til østersen, gir et slikt øl et godt kick til retten og smaker sommerlig og friskt.

Drikketips

Musserende vin

  • Vin på kun Chardonnay (Blan de blanc) fra Champagne fra Frankrike eller England
  • Crémant fra Bourgogne eller Jura i Frankrike
  • Methode Cap Classique fra Sør Afrika

Hvitvin

En hvitivn med saltaktig mineralitet blir en forlengelse av smaken av østers.

  • Vin fra Chablis i Burgund, Frankrike
  • Hvitvin fra portugisiske øyer som Azorene, Madeira eller Tenerife
  • Vin på druen Assyrtiko fra Santorini i Hellas
  • Vin fra Muscadet i Loire, Frankrike 

Øl

  • Dobbelbokk, stout eller porter 
  • Surøl som Gose eller bringebærsurøl

Alkoholfritt 

  • Eplemost av James Grieve er blant de slankeste og syrligste eplemostene.

Oppskrift på dillolje

På bildet til denne artikkelen er østersene servert med kuler av agurk, dillolje og pepperrot. Oppskrift på dillolje: Bruk dobbel vekt av dill som olje. Oljen varmes ti 90 grader før den kjøres i blender med dillen i 3-4 min. Sil av og den er klar til bruk.

Slik åpner du østers

Du trenger en ren klut og en østerskniv. Hold østersen med den flate siden opp. Prøv å lirke kniven godt inn på baksiden (den spisse enden) av østersen og klem til.

Før kniven på innsiden av skallet for å fjerne muskelen som henger fast. Løsne så muslingen fra skallet. Server gjerne med sitronskvis og noen dråper tabasco eller ponzusaus. Eller, som i bildet over, med agurk, dillolje, sitron og revet pepperrot.