Stillehavsøsters hører naturlig hjemme i Stillehavet, men er importert for oppdrettsvirksomhet i en rekke land og har spredt seg i stor skala. Du finner østersene i fjæra, i laguner og langs svaberg, spesielt på Sørlandet og oppover mot Oslofjorden. Den truer opprinnelige lokale arter som norsk flatøsters og blåskjell. I 2012 ble den derfor svartelistet i Norge.

Plukking til mat er en fin måte å begrense spredningen på. Men vær forsiktig! Sjekk varsel og følg anbefalingene på matportalen.no. Du bør også sjekke at østersen har en frisk og ren havlukt før du spiser den. Østers som lukter kloakk eller fjære, kaster du. Hold østersene avkjølt, gjerne på knust is.

Slik åpner du østers

Du trenger en ren klut og en østerskniv. Hold østersen med den flate siden opp. Prøv å lirke kniven godt inn på baksiden (den spisse enden) av østersen og klem til.

Før kniven på innsiden av skallet for å fjerne muskelen som henger fast. Løsne så muslingen fra skallet. Server gjerne med sitronskvis og noen dråper tabasco eller ponzusaus. Eller, som i bildet over, med agurk, dillolje, sitron og revet pepperrot. 

Østers smaker mye, og de tåler en god del smak i drikken uten å bli overkjørt. Slik vi serverer dem her, har de mye smak av agurk og dill, og pepperroten er tydelig. 

Øl

Gose er surøl med litt salt. Saltet passer godt til havsmaken i østersen. Det er akkurat passe syrlig, og overdøver ikke maten. 

Dobbelbokk passer fint til denne retten. Porter og østers er en etablert tradisjon fra England, og det er ikke så rart som det kan høres ut som. Østersen har nok egensmak til å takle smaksrikt øl. Maltpreget i slike øl minner litt om karamell og fruktig kaffe. Det dekker ikke over smakene i maten. Smaken i ølet er en stor kontrast til smakene i tilbehøret i denne retten, men østersen gjør det til en god kombinasjon. 

Bringebærsurøl gir en stor kontrast i denne retten, men det er med på å gi liv til kombinasjonen. Akkurat som mange bruker bæreddik som tilbehør til østersen, gir et slikt øl et godt kick til retten og smaker sommerlig og fresht.

Vin

Østers og champagne er en klassiker, gjerne en blanc de blanc. Det trenger ikke være champagne, engelsk musserende eller en god cremant fungerer også.

En hvitivn med saltaktig mineralitet blir en forlengelse av smaken av østers. Hvit colares, muscadet eller chablis slipper smaken av maten godt igjennom.

Alkoholfritt 

Eplemost av James Grieve er blant de slankeste og syrligste eplemostene. Den rene fruktigheten og høye syren er en velsmakende avkobling fra salt sjøpreg. Urtene i maten fremhever noe urteaktig i eplemosten også. 

Oppskrift på dillolje

Bruk dobbel vekt av dill som olje. Oljen varmes ti 90 grader før den kjøres i blender med dillen i 3-4 min. Sil av og den er klar til bruk.