Noen av verdens flotteste (og dyreste) musserende og hvite viner lages på Chardonnay, men det er i tillegg mange rimelige varianter.

Hva smaker Chardonnay?

  • Ganske nøytrale aromaer av eple, sitrus, tomat, melon og urter
  • Klimaet, voksestedet og vinmakingsteknikker påvirker smaken mest (fatpreg, mineralitet og berme)
  • Moderat syre (lavere enn for eksempel Riesling). I kjøligere strøk blir vinene syrligere enn i varmere strøk
  • Moderat til høy alkohol

Hvor i verden finner vi Chardonnay?

Frankrike. Druen er opprinnelig fransk og den er viktig i alle nesten over hele Frankrikes vinregioner, med unntak av Alsace, Bordeaux og Rhône

Bourgogne og Champagne har gjort druen berømt, og vinene herfra er forbilde for mange chardonnay-dyrkere verden rundt. Chablis ligger helt nord i Bourgogne. Her finnes de slankeste og syrligste variantene. Druen skyter knopp tidlig og er utsatt for vårfrost så langt nord.

Stilen endrer seg lenger sør i regionen, der bâtonnage (omrøring av gjærrester) og fatbruk gjør vinene fetere og rikere. De mest berømte chardonnay-vinene kommer fra landsbyer i hjertet av Bourgogne, Côte d`Or, men enda lenger sør ligger Mâcon og St. Veran som gir rimeligere viner i samme stil.

California (USA) er blitt kjent som regionen med fete og svære chardonnayer. De siste årene har det vokst frem en ny trend med Chardonnay fra kjøligere vinmarker. Etter at Oregon fikk innført kloner av Chardonnay fra Dijon, er vinen herfra blitt kjent som en slankere amerikansk chardonnay-stil.

Argentinsk Chardonnay kan fint sammenliknes med de amerikanske og det er gjort mange nyplantinger i høyereliggende, kjølige vinmarker i Mendoza.

Australia satte Chardonnay på kartet på 90-tallet med fruktige og rimelige viner med tydelig druenavn på etiketten.

Podcast 17. Chardonnay

Vi snakker om verdens mest berømte og lovpriste hvitvinsdrue. Hvordan uttales egentlig Chardonnay?
Drueleksikon