Tilbake
FagpratVinVinproduksjon

Hvordan lager man rosévin?

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres?
rosevin AV.jpg
Foto: Getty Images

Rosévin lages som regel bare av blå druer. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, er det viktig at skallet ikke får ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin.

Les om rødvinsproduksjon

Blå druer knuses, og saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallenes farge ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres på samme måte som for en hvitvin.

Les om hvitvinsproduksjon

Ulike produksjonsmetoder

Noen ulike metoder skiller seg ut når det er snakk om produksjon av rosévin:

Saignée

Her knuses ikke de blå druene, de sprekker i stedet på grunn av trykket og vekten fra druene som ligger på toppen. Dette gir en svært forsiktig pressing, druene «blør» (saignée betyr «blødd» på fransk). Etter 12–24 timers kontakt med skallene siles saften fra.

Vin gris

Vin gris betyr ikke grisevin, men «grå vin» på fransk. Her presses de blå druene svært lett, og skallet får ikke trekke sammen med saften. Dette gir en svært lys vin uten særlig sterk farge.

Blanding

Innenfor EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av champagne lages nettopp på denne måten.

Podkast 34. Rosévin - alt du trenger å vite

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen?