Oransjevin, naturvin og veganske produkter

Finn frem i nettbutikken

Filtrene ligger nederst i venstremenyen, under overskriften 'Andre valg'.

Filtrene for oransjevin, naturvin og veganske produkter i nettbutikken.

Finn frem i appen

Klikk på "Søk blant alle våre varer" og scroll ned til "Andre valg". 

Filtrene for oransjevin, naturvin og veganske produkter i appen.

Definisjon av vintypene

Hvilke produkter som regnes med i de ulike vintypene, avgjøres på denne måten:

 • Våre mange grossister (vinimportører og andre leverandører til Vinmonopolet) har fått anledning til å angi hvilke produkter de regner som henholdsvis oransjevin, naturvin og vegansk.
 • Vinmonopolet har definert et sett med kriterier, for å vise hva som skal legges til grunn for merkingen i nettbutikken. Utover dette er det grossistens ansvar å påse at produktet oppfyller de kriteriene som er angitt.
 • Grossisten står fritt til å bestemme hvilke produkter som ønskes angitt under de ulike vintypene. Dermed kan det forekomme at et produkt faller innenfor kriteriene, men likevel ikke er merket i vår nettbutikk. Flere produkter vil merkes i tiden fremover. Flaskene blir ikke merket som følge av denne endringen.

Kriteriene er som følger:

Oransjevin

Med oransjevin mener vi hvitvin laget med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall, med preg av skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma. Det settes ikke krav til antall dager skallkontakt, men vinen skal sensorisk bære tydelig preg av å være produsert med utvidet skallkontakt.

Oransjevin har farge som går mot oransje, dyp gul eller rosa. Aromabildet bærer typisk preg av maserasjon avskall og evt. stilker: tydelig innslag av balsam; urte-/teaktig; kandisert/tørket frukt; gjerne tydeligere bæraroma enn i hvitvin. Munnfølelsen kan være snerpende.

Les mer om oransjevin

Naturvin

Kriteriene til ulike vinmesser, naturvinsorganisasjoner og sertifiseringsordninger er lagt til grunn, med enkelte tilpasninger.
 1. Druene skal være dyrket økologisk eller biodynamisk, dvs. uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Det er ikke et krav at dyrkingen skal være sertifisert.
 2. Druene skal være plukket for hånd.
 3. Vinen skal være spontangjæret (med unntak av annengangsgjæring av musserende vin).
 4. Ingen blokkering av malolaktisk gjæring.
 5. Ingen tilsetninger, med unntak av svovel.
 6. Maksimalt 30 mg/l svovel totalt, uansett vintype.
 7. Ingen bruk av omvendt osmose, fryseekstraksjon, sentrifuger eller liknende.
 8. Ingen sterilfiltrering eller pasteurisering

Les mer om naturvin

Veganske produkter

Det er ikke brukt animalske tilsetningsstoffer eller prosesshjelpemidler i tilvirkningen av produktet, eksempelvis gelatin, isinglass (fiskeprotein), kasein/melkeprotein, albumin/eggehvite eller liknende (listen er ikke uttømmende).

Leter du etter økologiske eller biodynamiske produkter?

Se etter bærekraftsymbolene på hyllekantene. I nettbutikken og appen kan du se etter det grønne hjørnet, eller filtrere under overskriften "Bærekraft".

Les mer om bærekraftsymbolene

De fem bærekraftsmerkene til Vinmonopolet, på lappene du finner på hyllekantene.