Lanseringsplanen er basis for Vinmonopolets innkjøp. Den utvikles på bakgrunn av analyser av trender og salgsutvikling, og er tilpasset sesong. Målet er at Vinmonopolet første halvår neste år lanserer nyheter som dekker det våre ulike kunder etterspør på dette tidspunktet. 

Lanseringsplanen 2022-1 inneholder produktspesifikasjoner for januar, mars og mai 2022 med overordnede betraktninger 

In English: tender spesifications for first half 2022


Bakgrunn: Pandemi og trendbilde

2022 blir forhåpentligvis det første året som minner om livet slik det var før koronapandemien. Det er likevel høyst usikkert hvordan salget og etterspørselen på Vinmonopolet vil endre seg, og i hvilket tempo. Ulike leverandørland vil i varierende takt komme tilbake til normalen igjen, og Covid-19 vil trolig påvirke priser, tilgjengelighet og trender i lang tid. I tillegg bidrar klimaendringer og ekstrem vær til at situasjonen for produsenter i flere land er usikker og ustabil. Selv om koronapandemien på kort sikt har endret handlemønsteret til Vinmonopolets kunder noe, baserer vi oss fremdeles på disse seks hovedtrendene i sortimentsarbeidet vårt:

  • Det kjente og kjære–økt salg av vin fra områder som Bordeaux, Burgund, RiojaogPiemonte; og øl som IPA og lys lager
  • Utvidet vinverden–klimaendringer og teknologisk utvikling åpner for nye og glemte vinområder og vinstiler
  • Alternativ emballasje–vekst for pouch, pappkartong og PET-flasker med pant. Internasjonalt har vin på metallboks gått fra trend til etablert kategori
  • Produkter med en historie–involverte kunder ønsker sporbarhet og etikk, og er opptatt av tradisjonelle, lokale og kortreiste produkter
  • Grønn klode–engasjement rundt klima og miljø, CO2-avtrykk og lett emballasje. Økt oppmerksomhet rundt økologisk, biodynamisk og naturvin
  • Sunn kropp–kunder velger produkter med lavere sukkerinnhold, uten tilsetninger, naturvin og vegansk. NoLo-trenden rommer lavalkohol og alkoholfritt


Bærekraft

Vinmonopolets arbeid med bærekraft omfatter vårt arbeid innen alkohol og helse, klima og miljø, samt etikk og sosiale forhold. I bunnen ligger et prinsipp om bærekraftig økonomisk utvikling. Produkter med et bærekraftselement merkes med klimasmart emballasje, miljøsertifisert produksjon, pant eller sertifisert etisk.

I 2022 fortsettes arbeidet med å øke antall produkter med bærekraftselementer i sortimentet. Vi oppfordrer våre leverandører til å levere produkter i klimasmart forpakning der det er mulig. Det er gledelig at stadig flere produkter i hyllene våre får pantemerke. Vi ber om produkter som er sertifisert bærekraftige i opprinnelseslandet, etisk sertifiserte produkter som WIETA, Fairtrade og Fair for Life – og vi fortsetter å løfte fram kravet om fri organiseringsrett for arbeidere i Sør-Afrika. I planen for første halvår 2022 setter vi også søkelyset på ansvarlig rekruttering og anstendige arbeidsforhold i landet vi selger mest vin fra: Italia. De etiske kravene om dette i vår Code of Conduct ligger til grunn for alle land, men for spesifikasjonene på italienske produkter krever vi denne gangen en ytterligere bekreftelse på at disse forholdene er i orden. Målet er å bidra til å sette temaet på dagsorden i et stort og viktig vinland. 

Januar

Nytt år betyr nye muligheter, men også et gjensyn med gamle kjente. Like sikkert som skreien kommer lanseringer av finstemte viner fra Burgund og Beaujolais. De hvite vinene kommer denne gangen fra Saint-Véran og Pouilly-Fuissé, og er økologiske. Vi ønsker også å lansere vin på druen Gamay med adresse Moulin-à-Vent og Pinot Noir fra Vosne-Romanée. Burgund er det mest kjente hjemstedet til Chardonnay og Pinot Noir, men også i østerrikske Burgenlandfinner vi rene, friske og spennende viner laget av disse to druene. Det får kundene våre prøve i januar. 

Vin fra kjølige havområder

Blant de mange faktorene som kan legge forholdene til rette for vin av høy kvalitet, er nærhet til et kjølig havområde. I januar viser vi igjen frem en rekke viner fra portugisiske områder i eller ved Atlanterhavet: Bairrada, Vinho Verde, Madeira og Azorene.

Oransjevin fra Øst-Europa

Stadig flere vininteresserte oppdager den økende kvaliteten på vin fra Øst-Europa, og ikke minst oransjevinene derfra. I januar skal vi lansere oransjevin fra Slovenia, laget på druen Rebula (kjent som Ribolla Gialla i nabolandet Italia) og fra Istria i Kroatia, på den lokale varianten Malvazija Istarska. En østerriksk oransjevin med øko-stempel blir det også plass til. Og fra Tokaj i Ungarn kommer det tørr Furmint, helt uten sødme og edelråte.

Sørfransk Syrah, australsk Shiraz og argentinsk Malbec bidrar med mørkere rødviner til sortimentet, og fra området Finger Lakes utenfor New York kommer det Riesling og Cabernet Franc av internasjonal klasse. 

Nordisk whisky

Ved flere anledninger har vi lansert partier med maltwhisky fra den gryende norske destilleribransjen. Våre naboer i Norden har kommet litt lengre i denne utviklingen, og denne gangen er det på tide å vise frem noe av det som skjer i Danmark, Sverige og Finland. Vi setter også nyskapende whisky fra England og Irland på kartet. 

Øl

Etterspørselen er stor etter nye norske øl, og da særlig ølstilen India Pale Ale. Interessen for skyet, ufiltrert IPA ser ikke ut til å avta, og i tillegg supplerer vi utvalget med rug-basert IPA –en stil som er i vekst i Storbritannia og USA, og som norske ølkunder trolig vil være nysgjerrige på.

Mars

Påsken faller sent i april i 2022, og fem-seks uker i forkant fylles polhyllene opp med rødvin som passer til påskelam og andre rause retter. Piemonte i Italia er den mest populære rødvinsregionen på Vinmonopolet. Herfra kommer Barolo og Barbaresco i økologisk versjon, nebbiolo-basert vin fra Boca lengre nord i Piemonte, topp Barbera fra enkeltvinmarker –og rimeligere Barbera på halvflasker. I tillegg ber vi om spennende hvitvin fra Piemonte, i form av druen Nascetta, som blir omtalt som Nebbiolos hvite motstykke når det gjelder kvalitet. Andre gode alternativer til påskelammet kommer fra klassiske regioner som Rioja og Bordeaux, mens den eventyrlystne for eksempel kan prøve en Zinfandel fra California. Eller hva med en rødvin fra andre siden av jordkloden? I regionen Western Australia lages det super Shiraz, og underområdet Margaret River er verdenskjent for sin Cabernet Sauvignon. I mars neste år lanseres også tørr Riesling fra Mosel.

Bobler

Hvis sola titter frem i mars, er det mange som ønsker seg et glass vårbobler på terrassen. Vi ber om prisgunstig musserende Riesling fra Tyskland og boblende Sauvignon Blanc fra New Zealand, halvtørr Cap Classique fra Sør-Afrika og fransk crémant i rosa versjon. Vinene vi slipper fra Sør-Afrika i mars kan alle inneholde en blanding av ulike druer. Kjente navn som Chenin Blanc og Sauvignon Blanc er representert, det samme er Cinsault, Pinot Noir og Pinotage. Men selv om druer og smak er viktig, er det etiske aspektet kanskje enda viktigere. Disse vinene bidrar til at Vinmonopolets kunder kan velge produkter der både miljøaspektet og etisk handel er sertifisert.

Øl

Ølstilen dubbel er mørk, fruktig og lett krydret –og vi ber om en variant fra ett av verdens fjorten trappistbryggerier. Kunder som ønsker seg litt lysere og lettere øl kan glede seg til tysk kölschog norsk påskeøl. I mars lanseres også pastis og smakstilsatt rom. All rom skal være sertifisert Fairtrade-, Fair for Life- eller Bonsucro. Våre kunder skal være trygge på at alle i vår leverandørkjede er sikret anstendig arbeid, også arbeidere som produserer råstoff som sukkerrør og melasse. 

Mai

Økologisk gin, sommerakevitt med dill og karvepreget, blank akevitt er blant nyhetene mai neste år. Vermut er i vinden, og en bianco-vermut fra Torino egner seg til spennende sommerlige cocktails. Det lanseres også ferdigblandet Moscow mule på boks. I ølhyllene er det lys lager og syrlig øl som slår best an på forsommeren, og vi skal lansere både norsk pils og kjelesyrnet fruktøl i mai 2022.

Champagne og musserende

Champagne fra enkeltvinmarker er en trend vi ønsker å følge opp for våre mest dedikerte kunder. Tysk musserende har økende kvalitet og anseelse, og vi ber om Chardonnay-basert sekt i mai. Rosé-bobler fra Alta Langa i Piemonte og Bairrada i Portugal kombinerer høy kvalitet med økt bredde i sortimentet, mens rosa perlwein fra Tyskland leverer et spennende alternativ til en litt lavere pris.

Lysere rødviner

Lysere kvelder og varmere vær betyr gjerne lysere rødviner, og Pinot Noir er en drue norske vinkunder ikke ser ut til å få nok av. Maislippet byr på et godt spenn i pris og kvalitet, fra økologisk bag-in-box fra Tyskland via kvalitetsviner fra Sør-Afrika og nordøya på New Zealand til det kjølige og spennende Patagonia i Argentina.

Rosé

Det lanseres også rosévin fra Provence i Frankrike og fra sør i Italia. Fra England kommer hvitvin av Chardonnay og rosévin av Pinot Noir. Vi supplerer dessuten alle de norske produktene i siderhylla med en britisk eplesider. Loiredalen i Frankrike har mange stiler og druer å by på, og i mai 2022 får hvitvinskundene bli med på en reise fra rimelig Sauvignon Blanc via topp Muscadet fra underområdet Gorges, til super Chenin Blanc fra appellasjonen Savennières Roche aux Moines. Bierzo nordvest i Spania bidrar til å utvide utvalget av spennende kvalitetsvin i polhyllene, i form av hvitvin basert på den lokale grønne helten Godello og både rosévin og rødvin fra den blå kompanjongen Mencia.