Vinmonopolet lanserer nyheter seks ganger per år: I januar, mars, mai, juli, september og november. Seks hovedtrender er basis for våre nyhetslanseringer i 2022:

  • Det kjente og kjære – økt salg av vin fra områder som Bordeaux, Burgund, Rioja og Piemonte; og øl som pale ale, IPA og lys lager
  • Utvidet vinverden – klimaendringer og teknologisk utvikling åpner for nye og glemte vinområder og vinstiler
  • Alternativ emballasje – vekst for pouch, pappkartong og PET-flasker med pant. Internasjonalt har vin på metallboks gått fra trend til etablert kategori
  • Produkter med en historie – involverte kunder ønsker sporbarhet og etikk, og er opptatt av tradisjonelle, lokale og kortreiste produkter
  • Grønn klode – engasjement rundt klima og miljø, CO2-avtrykk og lett emballasje. Økt oppmerksomhet rundt økologisk, biodynamisk og naturvin
  • Sunn kropp – kunder velger produkter med lavere sukkerinnhold, uten tilsetninger, naturvin og vegansk. NoLo-trenden rommer lavalkohol og alkoholfritt.

Bærekraft

Vinmonopolet ønsker å være en foregangsvirksomhet på bærekraft. Produkter med et bærekraftselement merkes med klimasmart emballasje, miljøsertifisert produksjon, pant eller sertifisert etisk. I 2022 fortsettes arbeidet med å øke antall produkter med bærekraftselementer. 

Tenk bærekraft på Polet

Klima og miljø

Vi oppfordrer våre leverandører til å levere produkter i klimasmart forpakning der det er mulig. Det er gledelig at stadig flere produkter i hyllene våre får pantemerke. 

Anstendig arbeid

Vi fortsetter å løfte fram kravet om fri organiseringsrett for arbeidere i Sør-Afrika, og setter igjen søkelyset på ansvarlig rekruttering og anstendige arbeidsforhold i landet vi selger mest vin fra: Italia. De etiske kravene om dette i vår Code of Conduct ligger til grunn for alle land, men for spesifikasjonene fra Italia og Sør-Afrika krever vi en ytterligere bekreftelse på at disse forholdene er i orden. Målet er å bidra til å sette temaene på dagsorden i viktige vinland der risikoen er høy.

Lanseringsplan for 2022

Lanseringsplanen er basis for Vinmonopolets innkjøp. Den utvikles på bakgrunn av analyser av trender og salgsutvikling, og er tilpasset sesong. 

Januar

Nytt år betyr nye muligheter, men også et gjensyn med gamle kjente. Like sikkert som skreien kommer lanseringer av finstemte viner fra Burgund og Beaujolais. De hvite vinene kommer denne gangen fra Saint-Véran og Pouilly-Fuissé, og er økologiske. Vi ønsker også å lansere vin på druen Gamay med adresse Moulin-à-Vent og Pinot Noir fra Vosne-Romanée. Burgund er det mest kjente hjemstedet til Chardonnay og Pinot Noir, men også i østerrikske Burgenland finner vi rene, friske og spennende viner laget av disse to druene. 

Vin fra kjølige havområder

Blant de mange faktorene som kan legge forholdene til rette for vin av høy kvalitet, er nærhet til et kjølig havområde. I januar viser vi igjen frem en rekke viner fra portugisiske områder i eller ved Atlanterhavet: Bairrada, Vinho Verde, Madeira og Azorene.

Oransjevin fra Øst-Europa

Stadig flere vininteresserte oppdager den økende kvaliteten på vin fra Øst-Europa, og ikke minst oransjevinene derfra. I januar skal vi lansere oransjevin fra Slovenia, laget på druen Rebula (kjent som Ribolla Gialla i nabolandet Italia) og fra Istria i Kroatia, på den lokale varianten Malvazija Istarska. En østerriksk oransjevin med øko-stempel blir det også plass til. Og fra Tokaj i Ungarn kommer det tørr Furmint, helt uten sødme og edelråte.

Sørfransk Syrah, australsk Shiraz og argentinsk Malbec bidrar med mørkere rødviner til sortimentet, og fra området Finger Lakes utenfor New York kommer det Riesling og Cabernet Franc av internasjonal klasse. 

Nordisk whisky

Ved flere anledninger har vi lansert partier med maltwhisky fra den gryende norske destilleribransjen. Våre naboer i Norden har kommet litt lengre i denne utviklingen, og denne gangen er det på tide å vise frem noe av det som skjer i Danmark, Sverige og Finland. Vi setter også nyskapende whisky fra England og Irland på kartet. 

Øl

Etterspørselen er stor etter nye norske øl, og da særlig ølstilen India Pale Ale. Interessen for skyet, ufiltrert IPA ser ikke ut til å avta, og i tillegg supplerer vi utvalget med rug-basert IPA –en stil som er i vekst i Storbritannia og USA, og som norske ølkunder trolig vil være nysgjerrige på.

Mars

Påsken faller sent i april i 2022, og fem-seks uker i forkant fylles polhyllene opp med rødvin som passer til påskelam og andre rause retter. Piemonte i Italia er den mest populære rødvinsregionen på Vinmonopolet. Herfra kommer Barolo og Barbaresco i økologisk versjon, nebbiolo-basert vin fra Boca lengre nord i Piemonte, topp Barbera fra enkeltvinmarker –og rimeligere Barbera på halvflasker. I tillegg ber vi om spennende hvitvin fra Piemonte, i form av druen Nascetta, som blir omtalt som Nebbiolos hvite motstykke når det gjelder kvalitet. Andre gode alternativer til påskelammet kommer fra klassiske regioner som Rioja og Bordeaux, mens den eventyrlystne for eksempel kan prøve en Zinfandel fra California. Eller hva med en rødvin fra andre siden av jordkloden? I regionen Western Australia lages det super Shiraz, og underområdet Margaret River er verdenskjent for sin Cabernet Sauvignon. I mars neste år lanseres også tørr Riesling fra Mosel.

Bobler

Hvis sola titter frem i mars, er det mange som ønsker seg et glass vårbobler på terrassen. Vi ber om prisgunstig musserende Riesling fra Tyskland og boblende Sauvignon Blanc fra New Zealand, halvtørr Cap Classique fra Sør-Afrika og fransk crémant i rosa versjon. Vinene vi slipper fra Sør-Afrika i mars kan alle inneholde en blanding av ulike druer. Kjente navn som Chenin Blanc og Sauvignon Blanc er representert, det samme er Cinsault, Pinot Noir og Pinotage. Men selv om druer og smak er viktig, er det etiske aspektet kanskje enda viktigere. Disse vinene bidrar til at Vinmonopolets kunder kan velge produkter der både miljøaspektet og etisk handel er sertifisert.

Øl

Ølstilen dubbel er mørk, fruktig og lett krydret –og vi ber om en variant fra ett av verdens fjorten trappistbryggerier. Kunder som ønsker seg litt lysere og lettere øl kan glede seg til tysk kölschog norsk påskeøl. I mars lanseres også pastis og smakstilsatt rom. All rom skal være sertifisert Fairtrade-, Fair for Life- eller Bonsucro. Våre kunder skal være trygge på at alle i vår leverandørkjede er sikret anstendig arbeid, også arbeidere som produserer råstoff som sukkerrør og melasse. 

Mai

Økologisk gin, sommerakevitt med dill og karvepreget, blank akevitt er blant nyhetene mai neste år. Vermut er i vinden, og en bianco-vermut fra Torino egner seg til spennende sommerlige cocktails. Det lanseres også ferdigblandet Moscow mule på boks. I ølhyllene er det lys lager og syrlig øl som slår best an på forsommeren, og vi skal lansere både norsk pils og kjelesyrnet fruktøl i mai 2022.

Champagne og musserende

Champagne fra enkeltvinmarker er en trend vi ønsker å følge opp for våre mest dedikerte kunder. Tysk musserende har økende kvalitet og anseelse, og vi ber om Chardonnay-basert sekt i mai. Rosé-bobler fra Alta Langa i Piemonte og Bairrada i Portugal kombinerer høy kvalitet med økt bredde i sortimentet, mens rosa perlwein fra Tyskland leverer et spennende alternativ til en litt lavere pris.

Lysere rødviner

Lysere kvelder og varmere vær betyr gjerne lysere rødviner, og Pinot Noir er en drue norske vinkunder ikke ser ut til å få nok av. Maislippet byr på et godt spenn i pris og kvalitet, fra økologisk bag-in-box fra Tyskland via kvalitetsviner fra Sør-Afrika og nordøya på New Zealand til det kjølige og spennende Patagonia i Argentina.

Rosé

Det lanseres også rosévin fra Provence i Frankrike og fra sør i Italia. Fra England kommer hvitvin av Chardonnay og rosévin av Pinot Noir. Vi supplerer dessuten alle de norske produktene i siderhylla med en britisk eplesider. Loiredalen i Frankrike har mange stiler og druer å by på, og i mai 2022 får hvitvinskundene bli med på en reise fra rimelig Sauvignon Blanc via topp Muscadet fra underområdet Gorges, til super Chenin Blanc fra appellasjonen Savennières Roche aux Moines. Bierzo nordvest i Spania bidrar til å utvide utvalget av spennende kvalitetsvin i polhyllene, i form av hvitvin basert på den lokale grønne helten Godello og både rosévin og rødvin fra den blå kompanjongen Mencia. 

Juli

Maradona, Pompeii, Magica fra Tryll, verdens beste pizza og vulkanen Vesuv. «Se Napoli og dø», lyder et gammelt italiensk uttrykk. I juli 2022 kan vi i hvert fall love kundene våre en smak av området rundt Napoli, med vin fra Amalfikysten, Ischia og Vesuv.

Jura

Fra Jura i Frankrike lanseres vin på druen Chardonnay i Burgund-stil, i tillegg til de lokale spesialitetene Poulsard og Trousseau – supre rødviner for dem som liker det rustikt og tradisjonelt, men samtidig saftig og anvendelig til mat.

I tillegg til Jura har fjellregionen Savoie fått et oppsving i det norske markedet de siste årene. Rødvinsdruen Mondeuse kan minne om Syrah med sine mørke bær og toner av blomster, krydder og urter, mens den særegne perlevinen Bugey Cerdon har rosa farge, lav alkohol og noe sødme. 

Australia

Sør i Australia ligger storbyen Adelaide, og rett utenfor finner vi vinområdet Adelaide Hills. Her kjøles vinmarkene ned av det kalde havet, og av høyden oppe i åsene. Vinmakerne i området er inspirert av europeiske tradisjoner, og lager Syrah, Pinot Noir og Chardonnay i toppklasse.

Sør-Amerika

I juli lanseres hvitviner fra Uco-dalen og Patagonia i Argentina på druene Chardonnay og Semillon. Fersk og kjølig Sauvignon Blanc fra kystnære områder i Chile er det også funnet plass til.

Engelsk pinot noir

Wimbledon-turneringen går av stabelen i juli hvert år, og i 2022 kan begivenheten markeres med en ny engelsk Pinot Noir i glasset. Og da snakker vi ikke om musserende vin, men om rødvin. 2020-årgangen var varm nok og raus nok til at vi kan gjenta suksessen med engelsk vin i polhyllene.

Norsk eplesider

Fruktbasert drikke hører også sommeren til. Julilanseringen byr på norsk eplesider, både i tradisjonell og eplepreget stil og en mer moderne, spontangjæret og kompleks utgave.

Klimasmart emballasje

Et siste tema som preger julislippet i 2022, er klimasmart emballasje. Her kommer det chilensk Pinot Noir på pouch, amerikansk Chardonnay på bag-in-box og PET-flasker med hvitvin fra Portugal, Garnacha fra Spania og toskansk rødvin (med pant, selvfølgelig).

September

Einerbær hører høsten til, enten det er ute i skogen eller i viltgryta. Men buskvekstene kan brukes til mye annet også, ikke minst til å smaksette brennevin. Det har de aromatiske bærene fått lov til i septemberlanseringen, i form av norsk gin, den litt sødmefulle gintypen Old Tom – og «kjærlighetsbarnet til gin og whisky», den belgisk/nederlandske spesialiteten oude genever.

Ellers på øl- og brennevinssiden holder vi oss i Norge denne høsten. Norsk fatmodnet akevitt får selskap av spesifikasjoner på pale ale med norsk malt og norsk gårdsøl som i tillegg til å brygges med malt fra gamlelandet skal gjæres med vår lokale arvegjær kveik. 

Merlot

«If anybody orders Merlot, I’m leaving. I am not drinking any f**king Merlot!» utbryter den vininteresserte forfatteren Miles i filmen «Sideways» fra 2004. 

Rødvinsdruen med det dårlige ryktet har ikke fått det lettere med klimaendringene, heller. Merlot kan lett få høy alkohol når været blir varmere. Likevel er potensialet skyhøyt når Merlot lages med nennsom hånd i klassiske områder, enten det er snakk om klassisk østside-Bordeaux, en liknende stil fra Sør-Afrika, eller svale varianter fra Friuli nordøst i Italia. I september gir vi den utskjelte druen en ny sjanse.

Tyskland

September er også første mulighet til å prøve fjorårets utgave av de tyske toppvinene Grosses Gewächs (GG). Denne gangen har vi sett mot vinmarker i regionen Pfalz, i og rundt velklingende landsbyer som Deidesheim, Birkweil, Schweigen og Forst.

Apropos Tyskland: I 2021 ble landet – og særlig Ahr-dalen – hardt rammet av klimaendringene, i form av plutselig flom. Tyskland er blant foregangslandene når det gjelder utviklingen av såkalte PIWI-druesorter, det vil si druer som er krysset frem for å være resistente mot sopp og råte. Dermed trengs det færre traktorer, sprøytemidler og andre faktorer som påvirker miljø og klima. Vi ber om vin laget på PIWI-druesorter som minner om Riesling, Grüner Veltliner eller Sauvignon Blanc

Klimasmart emballasje

Vinmonopolet har som mål å kutte klimagassutslipp med 40 prosent innen 2022. For å få til dette, trenger vi flere produkter på lettere og resirkulerbar emballasje. I september lanseres viner fra kjente områder og i populære stiler, på PET-flaske med resirkulert plast og på pouch og bag-in-box som enkelt kan kildesorteres og resirkuleres.

Nebbiolo

Og så skal vi sette søkelyset på de høstlige aromaene i en god Nebbiolo – men ikke fra Piemonte! Den kjente og kjære druen dyrkes nemlig også i Australia og i California, i tillegg til fjellregionen Valtellina i Lombardia. Nebbiolo-basert grappa blir det også plass til.

November

Vi lanserer en rekke rødviner som passer til julematen: Gamay fra franske Beaujolais, prydelig Pinot Noir fra Nelson på New Zealand og Santa Cruz Mountains i California, stilig Zweigelt fra østerrikske Neusiedlersee og de to italienske utfordrerne Frappato fra Sicilia og Schioppettino fra Friuli. Alle har til felles at de er saftige og smaksrike rødviner, som kler den norske julematen godt. 

Forseggjorte røde burgundere fra mindre kjente landsbyer som Mercurey og Chorey-Lès-Beaune kan passe til alt fra kalkun til småvilt. En BiB med økologisk Barbera får også bli med på festen.

Et godt alternativ til dem som heller vil ha frisk og livlig hvitvin til julemåltidene, er Chenin Blanc fra Sør-Afrika eller Loire-dalen i Frankrike. Det samme gjelder Grüner Veltliner fra Wachau i Østerrike, med de to høyeste klassifiseringene Federspiel og Smaragd. Litt sødme til den salte og rike julematen? Riesling Feinherb fra Saar i Tyskland er en anvendelig vin gjennom hele høytiden.

Tenerife

Til dem som drømmer om jul på Kanariøyene – eller som bare er på jakt etter komplekse, unike viner – lanserer vi hvitvin og rødvin fra vulkansk jordsmonn på Tenerife. Her er det gamle vinstokker, unge vinmakere og minimalt med innblanding. 

Dessertvin

Det lanseres lyse dessertviner som Constantia fra Sør-Afrika, icewine fra Ontario i Canada, hvit portvin med 10 år på baken og en østerriksk beerenauslese eller trockenbeerenauslese.

Brennevin

November byr også på norsk whisky, samt 18 år gammel single malt og sertifisert økologisk maltwhisky fra Skottland. Det lanseres også et druebrennevin fra sherry-land: Brandy de Jerez Solera Gran Reserva.

I tillegg lanseres gløgg, juleakevitt og sterke, mørke øl som porter og barley wine. 

Bobler

Når vi avslutter 2022, er det ingen annen måte å gjøre det på enn med bobler. I november lanseres Blanc des Noirs og Blanc des Blancs fra Champagne og England – og klassisk musserende fra kjølige og høytliggende Orange i Australia.