Vi skal legge til rette for gode opplevelser og være en veiviser i de gode smakene – med eller uten alkohol. Salget vårt viser at kundene våre setter pris på gode festdrikker uten alkohol, noe som blir enda viktigere i juletid og nyttårsfest.

Et alkoholfritt julemåltid

Her foreslår vi drikke uten alkohol som passer gjennom hele selskapet. 

Aperitiff 

Start med en alkoholfri julegløgg eller ønsk velkommen med en alkoholfri musserende. Nozeco har aromaer vi kjenner fra prosecco: drue, pæredrops og litt blomst. Kan også brukes som blandevann i alkoholfrie cocktails.

Du kan også blande disse to produktene til en skikkelig julespritz, nemig "gløggsecco". Ha isbiter i et vinglass og bland 1 del eplegløgg med 3 deler alkoholfri musserende vin.

Juleøl

Juleølet er en viktig tradisjon til julematen for mange. Norsk tradisjon tilsier at juleølet skulle brygges med mørke malttyper, og det skulle være kraftig i både smak og alkoholstyrke. Bryggeriene lager nå alkoholfrie øl som har nok smak til å hamle opp med julens kraftige måltider, samtidig som det er et likeverdig alternativ til juleøl med alkohol. 

Her er årets alkoholfrie juleøl:

Nøgne Ø Julefri: Nøgne Ø kommer i år med et mørk, alkoholfritt juleøl, krydret med kanel, ingefær og kardemomme.

Passer like godt til julemiddagen som til julekakene. Kanskje best til pinnekjøtt og peiskos.

Lervig Driving Home for Christmas: Et mørkt juleøl, med klassiske julekrydder.

Passer til pinnekjøtt og julekaker 

Aass UTEN Juleøl: Et alkoholfritt nøttebrunt øl. Maltsammensetningen gir ølet en sødme som balanserer den høye bitterhet. Et godt alternativ til julens retter. 

Passer til ribbe, rakfisk og lutefisk

Dessert

Avslutt med en alkoholfri dessertvin.

Dessert De Luxe: Alkoholfri epledessertvin på eplesorten Aroma fra Skåne. Epletrærne vokser på en kalkklippe ved Malteholms slott hvor eplene presses og mosten filtreres. Deretter settes mosten under 40 bars trykk og 30-40 % av vannet fjernes. Dette gir drikken konsentrasjon, fylde og sødme.

Passer til multekrem og tilslørte bondepiker eller som base i alkoholfrie drinker.

Til kaffen

Hva med å servere en alkoholfri american malt til kaffen eller som ingrediens i irish coffee?

Lyre's American Malt: Et alkoholfritt "brennevin" som fanger essensen av en klassisk amerikansk Bourbon Malt med smaker av vanilje og ristede nøtter. Bland med cola eller ingefærøl for en enkel cocktail. Eller lag klassiske cocktailer som Old Fashion eller en Boulevardier.

Drinker

Her er oppskrift på tre gode, alkoholfrie drinker til julefesten. Oppskriftene kommer fra Vinmonopolets ansatte og ingrediensene finnes stort sett på Vinmonopolet. 

nord for polarsirkelen web.jpg

Nord for polarsirkelen

4 cl Fersk presset tyttebærsaft (evt tyttebær coulis)
2 cl fersk presset lime juice
25 cl Alkoholfritt ingefær øl 

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall evt limebåt og noen hele tyttebær. 

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i Tromsø 

gran and tonic web.jpg

Gran & tonic

Isbiter
2 cl Everleaf eller Ginish
20 cl Baladin Tonica al Fieno
1 sitronskive
5 einebær
1 granbusk
2 ss gransirup

Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig gransirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende.

Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

sommersmask (1).jpg

Julesmask

4-5 jordbær
5-6 mynteblader 
2-3 ts sukker  
½ lime i båter  
10 cl  Balholm  Sprudlande Bringebær Limonade     
10 cl Oddbird Richard Juhlin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.   

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.
 
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i Bærum