Ingredienser

Det å lage en god mocktail er en balansekunst mellom det sure, det søte og det bitre: du trenger noe friskt, noe som gir sødme og noe som gir syre. Ferske råvarer og ingredienser av høy kvalitet gir det beste resultatet.

Du kan for eksempel bruke saft eller pureer fra friske bær og frukter. Du kan også velge en god eplemost - de tilfører både sødme og friskhet. Leskedrikker som tonic, soda og ingefærøl av god kvalitet er spesielt fint å bruke. De gir ikke bare syre og sødme, men også en litt fast struktur til drinken.

9 tips til drinkmiksingen

Siruptriks

I noen mocktail-oppskrifter behøver du ulike typer sirup. Disse kan du enten kjøpe i spesialbutikk, men det er enkelt å lage dem selv.

Sukkersirup er rett og slett like deler vann og sukker, som du koker opp til sukkeret er løst opp og deretter kjøler ned. For sitronsirup tilsetter du sitronskall under oppkok, for kanelsirup tilsetter du kanelstang og så videre. Rimelig, enkelt og greit!

Flere oppskrifter på sirup og sukkerlake

Utstyr

Du trenger ikke å kjøpe inn masse utstyr for å lage mocktail. Bruk et stort syltetøyglass som shaker, en lang skje som røreskje, en tesil til å sile av og en tresleiv til mudling (røring).

Mer om glass og utstyr til drinkmiksing

Oppskrifter

Vi har i to konkurranser utfordret våre ansatte til å hente frem sin indre Willy Wonka og kreere spennende drinker. 

Stettglass med gul drikke og sitron og honning på bordet.

Honey Bee - Polets jubileumsdrikk

6 cl. Martini Floreale
2 cl. honningsirup
1 cl. sitron
2-3 cl. Fever Tree Mediterranean Tonic

Martini Floreale, honningsirup og sitron shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med Fever Tree Mediterranean Tonic og garneres med sitronzest.

Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kaldt.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Arendal

Et glass med rosa-oransje drikke, en grapefruktbåt og en drinkshaker.
Foto: Tommy Andresen

Amber gold

4 cl. Ginish
2 cl. Martini Floreale
1,5 cl. ferskpresset sitron
1 cl. sukkerlake
8 cl. tonic, pink grapefruit
5-6 cl. Balholm Sprudlende Margaret
1 cl. bringebærlimonade

Foto: Tommy Andresen

Ginish, Martini Floreale, sitron og sukkerlake shakes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med Pink Grapefruit tonic, Sprudlende Margaret og bringebærlimonade. Pyntes med grapefrukt-zest og friske bringebær

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, Bergen

Glass med rosa drikke og et mynteblad på kanten..

Eple-tonic

4 cl. Edru Harding økologisk sider
1cl. Ginish
1cl. sitronbrus/sitronlimonade
2-4 cl. Fentimans Yuzu Tonic
5-10 mynteblader

Tilsett mynteblader og sider i et rocksglass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronzest og mynteskudd.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, Trondheim

Høyt stettglass med rosa drikke og solbær på bordet ved siden av.

Gin fuzz

4 cl. Ginish
4 cl. Edel eplemost med solbær
4-8 cl. sitronbrus eller limonade

Alle ingrediensene fylles i et vinglass eller en ginbowl fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang. Garneres med solbær.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Laksevåg

Tre stettglass lys drikke og en strimmel agurk, vinkaraffel i bakgrunnen.

Polets afternoon tea

4 cl. Ginish
2 cl. ferskpresset sitronsaft
0,5-1 cl. sukkerlake
5 cl. Sparkling Tea Blå

Ginish, sitronsaft og sukkerlake blandes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med Sparkling tea.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Digerneset

Flaske heller innhold i et høyt stettglass, sitron og en flaske Ginish på bordet i bakgrunnen.

Virgin french 75

2 cl. Ginish
1,5 cl. ferskpresset sitronsaft
0,75 cl. sukkerlake
Oddbird Blanc de Blanc

Ginish, sitronsaft og sukkerlake shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med Oddbird Blanc de Blanc og garneres med sitrontwist.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Larvik

sommersmask (1).jpg

Sommersmask

4-5 jordbær
5-6 mynteblader 
2-3 ts. sukker  
½ lime i båter  
10 cl.  Balholm  Sprudlande Bringebær Limonade     
10 cl . Oddbird Richard Juhlin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.   

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.
 
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i Bærum
gran and tonic web.jpg

Gran & tonic

Isbiter
2 cl Everleaf eller Ginish
20 cl tonic
1 sitronskive
5 einebær
1 granskudd
2 ss gransirup (kan erstattes med rosmarinsirup)

Kok sirup på 5 dl. granskudd, 7,5 dl. vann, 2 dl. sukker og 4 dl. honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig gransirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende.

Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

sangria web.jpg

Sangria

15 cl. alkoholfri rødvin
40 cl. Martini Floreale
Frukt - appelsin, sitron, jordbær 

La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Slemmestad

sorbet float web.jpg

Sorbet float

1 mellomstor kule sitronsorbet 
12 cl. alkoholfri musserende vin 
Litt raspet sitronskall 
Basilikum til pynt & aroma 

Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske Sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift: Polet på CC i Drammen

frazer web.jpg

Frazer

3 cl. aquafaba
3 cl. ferskpresset sitron juice
3 cl. bringebærpure
1 cl. sukkersirup
Sparkling tea blå

Shake med isbiter i 30-40 sek. for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med Sparkling Tea Blå.

Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydene, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.  Aquafaba er et bi-produkt som ofte bare blir helt ut i vasken, men neste gang du lager hummus kan du ta vare på dette gullvannet! Du kan nemlig også lage marengs ut av det. Hva med en pavlova som sommerdessert;)

Aquafaba er et vegansk alternativ, som jeg her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken. Her er det altså ingen bekymringer for å drikke rått egg. 

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet på Østerås

cucumber madness.jpg

Cucumber madness

6 cl. Everleaf Forest 
6 cl. J. Gasco Lemonade 
4 cl. Luscombe Cucumber Tonic Water 

Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Korgen i Hemnes

Rosespritzer.jpg

Rosespritzer

100 ml. Vinosse Sparkling Rosé 
50 ml. Fever Tree Premium Indian tonic 
10 -15 ml. sitronjuice 
4 friske bringebær 
1 ts. sukker 
Isbiter

Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonicvann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i Sandnes

gringo på haugen web.jpg

Gringo på haugen

8 cl. Klokk & Co Gringo  
8 cl. Sunniva Sydtyroleplejuice 
1 cl. Sukkerlake 
1/2 lime 
10 mynteblader 
Knust is 

Tips: Alkoholfri IPA kan fungere bedre for mer fylde og bitterhet.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Theresesgate i Oslo

nord for polarsirkelen web.jpg

Nord for polarsirkelen

4 cl. Fersk presset tyttebærsaft (ev. tyttebær coulis)
2 cl. fersk presset lime juice
25 cl. Alkoholfritt ingefær øl 

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall ev. limebåt og noen hele tyttebær. 

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i Tromsø 

Podkast 251. Mocktails - Vi smaker tre herlige drinker

Vi smaker tre spennende alkoholfrie drinker som er finalister i Vinmonopolets sommerdrink-konkurranse. Her blir det nærkontakt med jordbær, lime, granbar, kamfer og mye annet.