Tilbake
Lær om øl Øl til mat

Øl til kaker og desserter

Øl kan også passe til søt mat, først og fremst til kaker og desserter i «brun stil». Nøtter, sjokolade, tørket frukt og karamell er dessertaromaer som også er vanlige i mørke maltøl.
stucky-toffee-pudding-ol-til-kake-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Hvis du spiser kaker og desserter du vanligvis drikker kaffe til, vil sannsynligvis også mørkt maltøl som porter, stout eller bruin passe fint. Bokkøl og bløtkake (særlig med valnøtter og marsipanlokk) har blitt en klassiker.

Smaksintensitet er viktig

Mange øltyper har en del sødme som passer til sødme i mat. Men vår erfaring er at det trengs mye mindre sødme for at et øl skal passe til desserten, enn når du skal finne en passende dessertvin. Her er smaksintensitet viktigere. 

Det er også eksempler på at andre øltyper kan gå fint sammen med dessert. Har du smakt IPA til gulrotkake? Våre butikkansatte har stemt fram denne overraskende kombinasjonen som en favoritt.

IPA med tropisk fruktaroma fra amerikansk eller newzealandske humle­sorter passer fint, men det gjør også mer klassiske IPA-er med toner av balsam og furunål. Her kan du tenke på kaker som passer sammen med en kopp te. 

Øltips til sticky toffee pudding

Retten har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet.

Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. Her kan «ekstreme» maltøl som kaffeporter, sjokoladestout eller til og med et lite glass barley wine fungere fint. 

Vintips til sticky toffee pudding

Vin santo, søt oloroso sherry, tawny portvin, søt madeira eller moscatel de setubal har smak av aramell, nøtter og tørket frukt som komplementerer desserten.

Alkoholfritt

Kaffe, eplemost med eller utan bær, mørk alkoholfri juleøl

stucky-toffee-pudding-ol-til-kake-full.jpg

Sticky toffee pudding

250 g dadler uten stein
2 dl vann eller mørkt øl
1 ts vaniljesukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
2 egg
100 g temperert smør
150 g brun farin
2 ss sirup eller honning
1 dl melk
(krem eller iskrem)

Karamellsaus
250 g brun farin
2,5 dl kremfløte
50 g smør
1 ss sirup
1 ts salt

Sett ovnen på 180 grader og kle en ildfast form med bakepapir. Kok opp vannet og ha i dadlene. Kok et minutt før du dekker kjelen med plast og lar den stå og skålde en halv time. Mos dadlene med en stavmikser eller i en blender.

Visp smør og brunt sukker med en ballongvisp til det blir luftig, før du blander inn ett og ett egg. Ha i mel, bakepulver og natron før du visper inn melk, sirup og de moste dadlene. Ha røren i en form og stek på midterste rille i ovnen i ca. 30–35 minutter. Sjekk om kaken er ferdig, ved å stikke inn en nål eller spiss pinne i kjernen (ingen røre skal henge på nålen).

Karamellsaus

Kok opp smør, brun farin, sirup og salt i en kjele. La det putre litt før du heller i litt og litt fløte. Kok inn i ca. 10 minutter. Ta ut kaken. Mens den fortsatt er varm, heller du halvparten av karamellsausen over så den får trekke godt inn i kaken. Resten holder du lunt og heller over hver porsjon ved servering. Server med pisket krem eller iskrem. 

 

Smakesmia

Smakesmia er en felles mat- og drikkesmaking som alle ansatte i våre butikker gjennomfører hvert halvår. Høsten 2021 var temaet Øl til mat. Vi testet ut flere stilretninger til hver av rettene i menyen og gjorde oss mange erfaringer, noe som gjør oss enda bedre skikket til å gi deg gode tips til kundene våre.

Øl i mat

Øl kan brukes både i og til mat. I kaka vi serverte er det stout i røra. Det gir en ekstra fylde og kraft i smaken. Vi ville ha med en rett der vi kan prøve ut de ølene som er markante. Ølverden er stor og fri, og noen øl er mer ekstreme enn andre.

De kan være sterke, bitre, fyldige, brente eller ekstremt smakstilsatt. Det er ikke så lett å finne gode matkombinasjoner til slike øl uten at ølet blir totalt dominerende. Til stoutkaka kan man trekke frem de tunge skytsene. 

Andre tips til øl i desserter: Juleøl-pannacotta, sjokoladeis med porter og klassikeren med å dynke bløtkakebunnene med bokkøl.

245972878_1091370228332563_8233404344622196098_n.jpg
Foto: Vinmonopolet Orkanger

Stoutkake

Desserten i smia var stoutkake, spør din lokale polbutikk om gode øltips til denne og andre desserter

Foto: Vinmonopolet Orkanger