
Hvis du spiser kaker og desserter du vanligvis drikker kaffe til, vil sannsynligvis også mørkt maltøl som porter, stout eller bruin passe fint. Bokkøl og bløtkake (særlig med valnøtter og marsipanlokk) har blitt en klassiker.
Smaksintensitet er viktig
Mange øltyper har en del sødme som passer til sødme i mat. Men vår erfaring er at det trengs mye mindre sødme for at et øl skal passe til desserten, enn når du skal finne en passende dessertvin. Her er smaksintensitet viktigere.
Det er også eksempler på at andre øltyper kan gå fint sammen med dessert. Har du smakt IPA til gulrotkake? Våre butikkansatte har stemt fram denne overraskende kombinasjonen som en favoritt.
IPA med tropisk fruktaroma fra amerikansk eller newzealandske humlesorter passer fint, men det gjør også mer klassiske IPA-er med toner av balsam og furunål. Her kan du tenke på kaker som passer sammen med en kopp te.
Øltips til sticky toffee pudding
Retten har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet.
Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. Her kan «ekstreme» maltøl som kaffeporter, sjokoladestout eller til og med et lite glass barley wine fungere fint.
Vintips til sticky toffee pudding
Vin santo, søt oloroso sherry, tawny portvin, søt madeira eller moscatel de setubal har smak av aramell, nøtter og tørket frukt som komplementerer desserten.
Alkoholfritt
Kaffe, eplemost med eller utan bær, mørk alkoholfri juleøl