Tilbake
Lær om øl Ølstiler

Øl med stil på Polet

Nå finner du alt øl sortert etter ølstil i nettbutikken. Vi kommer også til å sortere ølhyllene i butikkene våre etter samme inndeling. Her kan du lese om de 15 ølstilene våre snaut 1 300 øl er fordelt på. Du får også tips om mat som passer til.
alle-ølstiler-artikkelbilde-miss-boo.jpg
Foto: Miss Boo

Ølstilene er ikke ment som en "fasit". Mange vil helt sikkert ha meninger om både våre definisjoner og hvilken stil vi har plassert de forskjellige ølene under. Det er nok ikke mulig å finne kategorier eller stiler som alle kan enes om, men det er heller ikke hensikten. Stilinndelingen er først og fremst ment som en enkel veiledning for deg som er nysgjerrig på å prøve nye øl.

Med et stadig voksende utvalg har vi sett et behov for å sortere ølene på en måte som innbyr til utforskning og skaper nysgjerrighet. Hvis du allerede har funnet et eller flere øl du liker godt, kan du nå velge et annet i samme stil - da er sjansen stor for at du både får en positiv opplevelse og at du får utvidet øl-reportoaret ditt litt. Hvis du føler deg ekstra nysgjerrig kan du jo velge et øl i en helt annen stil enn du vanligvis gjør. Lykke til, og husk at du alltid kan spørre oss i jakten på nye favoritter.

I nettbutikken her på www.vinmonopolet.no kan du lete deg frem blant ølstilene ved å bruke filtreringsmulighetene i venstremenyen, under Varegruppe Øl og Varetype.

Øl til mat

Uansett hva du har på tallerkenen finnes det nok et øl som passer fint til. Veldig mange øl er anvendelig og matvennlig drikke. Faktisk kan øl være et spennende, og vel så godt valg, til retter hvor det er vanskelig å finne en god vin-match. Under hver enkelt stil får du to konkrete forslag til matretter som passer fint til øl i hver av stilene. Vi gir deg et tradisjonelt valg, og et alternativ du kan prøve på de dagene du føler deg eventyrlysten.

Lys lager: Slankt og leskende

Kaldgjæret øl med et slankt og elegant aroma- og smaksbilde. Et godt lagerøl har en god balanse mellom maltsødme og urte- og blomsterpreg fra de tradisjonelle europeiske humlesortene.

Lys lager til mat

 • Det klassiske valget: Asiatisk lys lager og reker med loff, majones og måkeskrik.
 • Verdt å prøve: Tsjekkisk pils og biff tartar.

Mørk lager: Rikt og maltdrevet

Kaldgjæret øl med et rikere og mer maltdrevet aroma- og smaksbilde enn lys lager, som stammer fra bruk av mørkere malt. Stilvariasjon fra tørre øl med lite maltpreg, til mørke øl med tydelig maltsødme.

Mørk lager til mat

 • Det klassiske valget: Bayer og grillet bratwurst med søt sennep og potetmos.
 • Verdt å prøve: Bokkøl og tilslørte bondepiker. 

Hveteøl: Fruktig og leskende

Hveteøl i tysk stil kan være lyst eller mørkt, og kjennetegnes ved tydelige aromaer av nellik, banan og gjerne et hint av røyk som følges opp av en leskende syrlighet i smaken. Hveteøl i belgisk stil er lyst og leskende, gjerne tilsatt krydder som appelsinskall og korianderfrø.

Hveteøl til mat

 • Det klassiske valget: Weissbier og røkt svineknoke med surkål.
 • Verdt å prøve: Wit og grillet asparges med hollandés.

Lys ale: Rikt og fruktig

Overgjæret fruktig og krydret øl i kontinental stil. Spenner fra lyst gyllent til lyst brunt etter bruken av lyst eller mellommørkt malt. De kan ha litt humlearoma, men er vanligvis ikke veldig bitre. Aromaene går mot aprikos, banan og honning.

Lys ale til mat

 • Det klassiske valget: Blonde og pasta med kylling og pesto.
 • Verdt å prøve: Blonde og ostesufflé med grønn salat.

Saison & farmhouse ale: Lyst, fruktig og friskt

Lyst øl, brygget på en blanding av maltet bygg og hvete og med særegne gjærtyper som gir ølet en krydret og utpreget fruktig aroma og smak, gjerne med en forsiktig syrlighet.

Saison & farmhouse ale til mat

 • Det klassiske valget: Saison og moules frites.
 • Verdt å prøve: Saison og and med appelsinsaus.

Klosterstil: Fruktig og krydret

Varmgjæret øl tradisjonelt brygget ved Trappist-klostrene. Trappist-munkenes credo er «Ora et labora», bønn og arbeid, ettersom ordenen skal være selvforsynt. Øl fra de godkjente trappistbryggeriene har inspirert bryggere over hele verden med sin rike, fruktige, krydrede og i noen tilfeller utpreget sødmerike stil.

Øl i klosterstil til mat

 • Det klassiske valget: Tripel og reinsdyrfilet med soppsaus.
 • Verdt å prøve: Dubbel og ostegratinert løksuppe.

Surøl: Forfriskende annerledes

Surøl kan være øl som er syrnet under bryggeprosessen, eller øl som er spontangjæret og fatlagret. Syrlige øl spiller på andre strenger enn de aller fleste andre ølstiler. De favner fra de sødmefulle, fruktige og eddiksyrlige til de knusktørre og syrefriske.

Surøl til mat

 • Det klassiske valget: Oude geuze og juleribbe.
 • Verdt å prøve: Rødt flamsk øl og kylling korma.

Pale ale: Lyst, bittert og leskende

Et lyst, overgjæret øl som i dag ofte ufortjent kommer litt i skyggen av storebroren, IPA. En typisk pale ale er en aromatisk og balansert øl med bitter snert i avslutningen og et balansert forhold mellom humle og malt.

Pale ale til mat

 • Det klassiske valget: Engelsk bitter og fish and chips.
 • Verdt å prøve: Amerikansk pale ale og tom kah gai.

India pale ale: Tropisk og bittersøtt

Humle og malt i skjønn forening, IPA er en ølstil med stor variasjon. En god IPA er den som på finurlig vis greier å balansere utpreget bitterhet og store fruktaromaer med struktur og sødme fra maltet bygg.

India pale ale til mat

 • Det klassiske valget: Engelsk IPA og kylling tikka vindaloo.
 • Verdt å prøve: Amerikansk IPA og gulrotkake.

Brown ale: Karamell og knekk

Tradisjonell britisk stil, typisk maltpreget med aroma og smak av karamell, havrekjeks og knekk. Variasjon innen stilen spenner fra de utpreget sødmefulle til de helt utgjærede og tørre.

Brown ale til mat

 • Det klassiske valget: Imperial brown ale og lammelår med sjysaus og ovnsbakte grønnsaker.
 • Verdt å prøve: Brown ale og kryddersild på mørkt rugbrød.

Red/amber: Dyprødt og gyllent

Red/amber henspiller på fargen, og forteller oss at ølet er rødlig eller kobberfarget. Øl i denne stilen kan være både maltpreget og humlepreget, men er ofte midt imellom. Amerikansk amber er ofte kraftig humlet, mens andre igjen kan være mer maltdrevne. 

Red eller amber til mat

 • Det klassiske valget: Amber ale og cheeseburger.
 • Verdt å prøve: Red ale og bacalao.

Scotch ale: Maltsødme og torvrøyk

Utpreget maltdrevne øl med lav bitterhet og lite humlearoma. Ofte relativt alkoholsterke, moderne tolkninger har gjerne et hint av torvrøykt malt.

Scotch ale til mat

 • Det klassiske valget: Scotch ale og fårikål.
 • Verdt å prøve: Scotch ale og gravlaks med sennepsaus.

Porter & stout: Fløyelsmykt og mørkt

Tradisjonsrike ølstiler som har tålt tidens tann. Maltdrevne øl, mørkebrune til sorte på farge, med aroma og smak av kaffe, sjokolade, brød, tørket frukt. Stilvariasjon fra veldig søte til helt tørre.

Porter & stout til mat

 • Det klassiske valget: Tørr stout og østers naturell.
 • Verdt å prøve: Imperial stout og mørk sjokoladekake.

Barley wine: Mørkt og sødmefullt

Mørkt og maltpreget øl med høy alkoholstyrke og et karamellaktig sødmepreg. Som fersk vil Barley wine ofte oppleves som «kantete», men vil utvikles og avrundes med riktig modning.

Barley wine til mat

 • Det klassiske valget: Barley wine og blåmuggost.
 • Verdt å prøve: Barley wine og tiramisu.

Spesial: Vriompeis

Øl som brygges med ingredienser eller metoder som gjør dem vanskelige å kategorisere, kalles gjerne spesial-øl. Dersom du er ute etter noe merkelig, annerledes, eller ukjent, kan det hende det finnes under «spesialøl».